Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Allvarlig olycka nära för Carolina Wärn i utlandsdebuten: "Hon kom helt plötsligt och flög på mig"

Från 2018
Carolina Wärn sitter på en snöskoter hemma i Esse.
Bildtext Carolina Wärn och hennes tävlingsskoter klarade sig från den obehagliga olyckan.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Det var hennes första tävling utomlands och en chans att få mäta sig med den nordiska eliten i skotercross. Istället blev lördagens lopp i Boden en mardröm för 20-åriga Carolina Wärn från Esse när hon fick en motståndares 300 kilogram tunga ekipage på sig. Jag mår ganska okej sett till omständigheterna, säger Wärn till Yle Sporten.

När Yle Sporten träffar Carolina Wärn är det på hemgården i Värnum i Esse i Pedersöre.

Det är en alldeles ypperlig dag för att åka snöskoter med stora snövallar och solsken, men för tillfället har Wärn inget på skotern att göra.

Hon är rejält konvalescent efter en elak kollision i hennes första tävlings utomlands i veckoslutet. Videoupptagningen visar hur det hela gick till och det är inte svårt att ana sig till att det kunde ha gått värre.

Mycket värre.

Sportinslag: Olyckan framme i Boden för Carolina Wärn - Spela upp på Arenan

Olyckan var framme vid tävlingen Boden Arena SuperX, som avgjordes under veckoslutet. Redan under fredagen hade Wärn tävlat i dueller på banan, men på lördagen var det dags för den traditionella stadioncrossen.

I det sista kvalificeringsheatet med ett halvt varv kvar till målflaggan var olyckan framme. En annan åkare landade delvis på Wärn.

I tumultet träffar den andra åkarens skida Wärn hårt i höften och benet, och Esseåkaren flög av sin skoter.

– Jag märkte egentligen inte att jag hade en annan chaufför bakom mig och höll bara min egen linje i ett hopp. Plötsligt märkte jag att jag fick en skida över mig, den träffade vänstra höften och fortsatte ner längs låret med följden att jag flög av min skoter.

Carolina Wärn blir pååkt vid en skotercross-tävling i Sverige.
Bildtext Ögonblicket när en medtävlare landar på Carolina Wärn.

– Det gjorde jätteont. Hon kom helt plötsligt och flög på mig, jag kunde inte ens ana mig till att det var på kommande, minns Wärn.

Efter smällen vårdades hon på sjukhus i Sverige, men varken de första undersökningarna i Boden eller efterhandsgranskningen hemma i Österbotten visade på att något skulle vara sönder eller av.

– Det är mest muskelskador och vissa nervskador som uppstått, i mindre skala då. Inget ben är av och mina inre organ klarade sig också, berättar Wärn.

– I och för sig är prognosen helt positiv, men smärtorna är liknande som om det skulle vara en värre skada. Nu är det bara vila som gäller, det finns inget som behöver korrigeras med operation. Jag kom nog undan med blotta förskräckelsen.

Åker jag vet jag att det kommer att göra ont och jag kommer troligtvis att få äta rejält med värkmediciner

Trots att Wärn har uppenbara problem med att röra på sig och stöder kraftigt på sina kryckor under onsdagens intervju är tankarna redan riktade mot en comeback.

En snabb comeback.

Hon har följande tävling inprickad redan under helgen den 10-11 mars och funderar på allvar att ställa upp.

– Det är klart att man vill köra, det är tävlingssäsong och jag har inga ben av i kroppen. Tävlandet och motorsporten finns i blodet och då är det klart att man så fort som möjligt vill vara uppe på skotern igen och tävla, säger Wärn och fortsätter.

– Åker jag vet jag att det kommer att göra ont och jag kommer troligtvis att få äta rejält med värkmediciner, men vi får se hur det blir.

Wärn studerar för tillfället i Jyväskylä och spenderar mycket tid vid bilratten när hon för att ta sig ut på tävlingscirkusen först kör via Österbotten och sen vidare norrut.

Carolina Wärn står brevid på en snöskoter hemma i Esse.
Bildtext Wärn vill snabbt upp i sadeln igen.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Under onsdagen tänkte hon försöka sig på att överhuvudtaget köra bil igen, något hon inte klarat av att göra sen smällen i Boden.

Att Wärn skulle vara mer rädd att köra skoter efter olyckan går hon inte med på. Hon påpekar att det skulle vara ett större problem om orsaken hade varit något hon själv gjort fel på banan.

– Det är oftast så att man vill upp i sadeln så snabbt som möjligt. Just nu vill jag bara ut och tävla eftersom jag blir så uttråkad här hemma med att sitta på soffan och inte kunna göra något, säger hon med ett leende.

Motorsporten i blodet

Wärn har kört skoter i flera år, men satsat på tävlandet inom skotercross de två senaste säsongerna. Innan det körde hon sprint.

Under somrarna gillar hon att köra motocross på två hjul och medger att intresset för motorerna och farten finns i blodet. Och hon trivs heller inte bara i sadeln utan gillar också den mekaniska biten.

– Det stämmer, jag vill helst skruva och fixa allt själv också. Man har inte så mycket tid för det, men på sommaren kan jag skruva cykeln, den får pappa inte röra.

– När jag nu bor på annan ort faller ett stort ansvar på mekanikern. Pappa sköter det tekniska medan jag kommer hem, kör och sen åker tillbaka till Jyväskylä igen. Hinner jag fixar jag nog gärna själv med skotern också, det hör liksom till sporten.

Mitt långsiktiga mål är att bli en av de bästa förarna i Norden

Den gångna säsongen beskriver hon som en resultatmässig nedförsbacke, men samtidigt väldigt lärorik.

Flytten till Jyväskylä har försvårat träningsmöjligheterna och även om hon som medlem i idrottsakademin i Jyväskylä har goda möjligheter till personlig träning har den egentliga grenträningen varit på en minimal nivå.

– Jag har lärt mig mycket under säsongen och kollar man på hur lite jag tränat så har jag gått framåt en hel del även om resultaten inte varit på samma nivå som förra säsongen. Farten är inte heller lika bra som ifjol.

– Jag ser ändå positivt på det hela, det kommer att vända, säger Wärn som var FM-tvåa säsongen 2016-2017.

Caroline Wärn tävlar i skotercross.
Bildtext Carolina Wärn vill bli bäst i Norden.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

På längre sikt är studierna en viktig del av vardagen, men hon är också beredd att satsa på skotercrossen.

– Mitt långsiktiga mål är faktiskt att bli en av de bästa förarna i Norden, och finns det tid och pengar kunde det vara spännande att pröva vingarna i USA också. Tiden får utvisa.

Diskussion om artikeln