Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Aktia berömmer sin vd - men han får sparken ändå

Från 2018
analys, magnus hertzberg

Det tycks vara kutym i de här sammanhangen att informationen är ytterst sparsam. I det här fallet förefaller den dessutom motstridig.

Aktias styrelseordförande Dag Wallgren berömmer sparkade verkställande direktören Martin Backman för att ha implementerat en ny strategi.

Strategin ska möjliggöra att Aktia ännu bättre ska kunna svara på kundernas behov och digitaliseringens utmaningar. Dessutom tackas Backman för att ha tagit itu med en lång rad projekt.

Frågan infinner sig varför man efter ett år sparkar en vd som fått så mycket till stånd. Varför göra sig av med en så förträfflig person?

Det är inte det lättaste att bilda sig en uppfattning om var skon egentligen klämmer.

Martin Backman anställdes som vd för Aktia för exakt ett år sedan. Då efterträdde han Jussi Laitinen, som fick lämna posten som vd. I bakgrunden fanns en upplevelse av att Laitinen som var nära pensionsåldern inte riktigt hade tillräckligt med "drive" för att genomdriva nya strategier i Aktia.

Flera i ledande ställning fick sparken

Martin Backman rekryterades alltså för att få fart på verksamheten och för att genomföra en ny strategi i bolaget. Det är exakt vad han gjort.

Problemet är kanske att Backman var alltför effektiv. Ommöbleringen i ledningsgruppen blev alltför kraftig: flera personer i ledande ställning fick sparken och många andra nyckelpersoner har sökt sig bort från Aktia.

Det här har lett till ökad osäkerhet bland personalen och framförallt i skiktet av mellanchefer och områdesdirektörer har oron varit stor.

Samtidigt har personalen på Aktia genomlevt omfattande samarbetsförhandlingar.

Implementeringen av den nya strategin skapade så stor turbulens att styrelsen fann det bäst att sparka Backman för att stoppa den strida strömmen av nyckelpersoner på väg bort från Aktia. Det här uppger källor vi talat med under dagen.

Hela organisationen ska motiveras

En bedömning är också att Aktia inte kan gå in i ny fas under Backmans ledning. Backmans person är i alltför hög utsträckning förknippad med saneringar och omorganiseringar.

Också styrelseordförande Dag Wallgren betonar att följande verkställande direktör ska driva förändringarna i gott samarbete med medarbetarna. Hela organisationen ska motiveras.

Det här kan man förstås tycka att är en självklarhet men uppenbart är att styrelsen nu vill lugna stämningarna och skapa arbetsro för hela organisationen och för det uppdraget är inte Martin Backman rätt person.

Ett viktigt uppdrag för nästa VD blir sannolikt att hitta en partner för Aktia. För ett antal år sedan strandade fusionsplanerna med Ålandsbanken.

Martin Backman.

Aktias vd Martin Backman avgår med omedelbar verkan

Aktias styrelse och Backman kom överens om beslutet.

Diskussion om artikeln