Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ledare vid Nuorisosäätiö fick flera hundratusen euro av skatteparadisbolag - polisen utreder

Från 2018
Nuorisosäätiön asuntorakennushankkeen työmaa 27.7.2016, Aleksanterinkatu 5, Lahti, ilmakuva
Bildtext Nuorisosäätiös byggarbetsplats i Lahtis år 2016.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Misstankar om skattebedrägeri satte igång en för finländska förhållanden ovanlig utredning där affärsmän och påverkare inom Centern ingår.

Polisen misstänker att ett av Nuorisosäätiö betrott byggbolag i Lahtis har flyttat över miljontals euro till utlandet med hjälp av falsifierade konsultarvoden.

Polisen vill också utreda om det har betalats mutor i samband med misstankarna om kvittohandel värd flera miljoner euro.

Samtidigt utreds om byggbolaget i Lahtis, Salpausselän Rakentajat, har ordnat med betalningar på flera hundratusen euro till chefen för Nuorisosäätiö, Perttu Nousiainens konto.

Nuorisosäätiös ordförande Perttu Nousiainen
Bildtext Perttu Nousiainen
Bild: Markku Rantala / Yle

Polisen är också intresserad av stora lån som Nousiainens och Aki Haaros - ombudsman på Nuorisosäätiö - företag har fått av estniska skrivbordsbolag.

Polisen vill reda ut varifrån pengarna har kommit.

Började med misstänkt skattebedrägeri

Den märkliga penninghanteringen avslöjades då polisen började utreda ett fall där ledare vid Salpausselän Rakentajat misstänktes för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Enligt polisens utredningar har Salpausselän Rakentajat betalat miljontals euro i konsultarvoden till ett estniskt skrivbordsbolag. Man misstänker att det är fråga om påhittade räkningar, det vill säga att det kanske inte alls har gjorts några konsultarbeten.

Konsultarvodena har betalats till företag i Estland som ägs eller leds av den finländska affärsmannen Arto Autio.

Autio har genom sina företag också andra kopplingar både till Nuorisosäätiö och Salpausselän Rakentajat.

Från de estniska bolagen har pengar förts i åtminstone två riktningar: Till skatteparadisbolag och som lån till företag som ägs av Nuorisosäätiös ombudsman Aki Haaro och ordförande Perttu Nousiainen.

Från samma skatteparadisbolag har för sin del gjorts penningtransaktioner på flera hundratusen euro till Nousiainens konto.

Spainrättning i Idensalmi

Härvan har sin upprinnelse i spainrättningen i Runni i Idensalmi.

Haaro och Nousiainen ägde spainrättningen åren 2012-2015.

Affärerna gick inte bra. De två bolagen som bedrev verksamheten råkade i ekonomiska svårigheter. År 2014 ville skattemyndigheterna redan försätta ett av bolagen i konkurs på grund av obetalda skulder.

Räddningen för de två redaktörerna kom från Estland.

Utredningar visar att två estniska skrivbordsbolag beviljade lån på flera hundratusen euro till Haaros och Nousiainens företag. Det är samma företag till vilka Salpausselän Rakentaja betalade de misstänkta falska konsultarvodena.

Nu uppstår en motiverad fråga: Räddades fondens ledares affärsverksamhet med pengar som härstammade från Nuorisosäätiös betrodda byggherre?

Nousiainen förnekar

I en intervju för Yle tillbakavisar Perttu Nousiainen att han har fått pengar eller lån av företag registrerade i Estland eller registrerade i skatteparadis.

- Jag vet ingenting om det här. Jag hör om saken första gången och det finns ingen sanning i det här, säger Nousiainen.

Nousiainen säger också att polisen inte har hört honom.

Aki Haaro vill inte kommentera ärendet för Yle.

Polisen kommenterar inte heller härvan eftersom förundersökningen fortfarande är på hälft.

Baserat på Yle Uutisets artikel av Jyri Hänninen: Nuorisosäätiön johtaja sai satoja tuhansia euroja veroparatiisiytiöiltä - poliisi selvittää, onko kyse lahjonnasta.

Artikeln har uppdaterats. Aki Haarola i näst sista stycket korrigerades 8.3.2018 kl. 11.54 till Aki Haaro.

Diskussion om artikeln