Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegången mot danska ubåtsbyggaren Peter Madsen börjar - åtalas för mord på svenska journalisten Kim Wall

Från 2018
Uppdaterad 08.03.2018 06:22.
Peter Madsen
Bildtext Peter Madsen kallas i Danmark för "raket-Madsen" och han har gjort sig känd som uppfinnare och har konstruerat raketmotorer och byggt tre ubåtar.
Bild: EPA/BAX LINDHARDT

Rättegången mot Peter Madsen väcker stort internationellt intresse och närmare hundra journalister väntas rapportera från rättegången i Köpenhamn. Fallet har fått mycket publicitet bland annat för att många detaljer och skeenden är som tagna ur en kriminalfilm.

Förutom mord är Madsen också åtalad för brott mot griftefrid och för sexualbrott mot Wall.

Madsen har erkänt att han har styckat Walls kropp och sänkt kvarlevorna i havet, men han förnekar till mord.

Rättegången förs i Köbenhavns byret, alltså den lägsta rättsinstansen som motsvarar finländsk tingsrätt.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen måste under rättegången bevisa att Madsen medvetet har dödat Wall. Enligt åklagaren har Wall antingen kvävts ihjäl eller fått halsen avskuren.

Den försvunna svenska jourmalisten Kim Wall.
Bildtext Den svenska journalisten Kim Wall skrev bland annat för de välrenommerade tidningarna New York Times och Guardian.
Bild: TOM WALL/EPA

Det var i augusti ifjol som Kim Wall följde med på en tur med Madsens ubåt, för att skriva ett reportage om uppfinnaren. Wall anmäldes försvunnen av sin pojkvän och misstankarna riktades snabbt mot Madsen.

Madsen ändrade sin berättelse flera gånger

Madsen har flera gånger ändrat sina uppgifter om hur allt gick till efter att ny information i fallet har kommit fram. Till att börja med hävdade Madsen att han släppt av Kim Wall från ubåten i Köpenhamn.

Kim Wall och Peter Madsen står i ubåten UC3 Nautilus i Köpenhamns hamn.
Bildtext Peter Madsen har själv byggt ubåten Nautilus NC3.
Bild: Anders Valdsted / EPA

Senare sa han att Wall dog i en olyckshändelse då hon fick en tung lucka i huvudet på ubåten. Madsen sa först att han sänkte kroppen i havet, men senare medgav han att han styckat den.

Åklagaren yrkar på att Madsen ska dömas till livstids fängelse. Tolv dagar har reserverats för rättegången och domen väntas falla den 25 april.

För att domen ska vara fällande ska fyra av de sex jurymedlemmarna och två av de tre juristdomarna rösta för att Madsen är skyldig.

Jurymedlemmarna är vanliga medborgare i Köpenhamn. Då straffet bestäms har jurymedlemmarna en röst var, medan juristdomarna har två röster var. Majoriteten av rösterna ska stå bakom straffet.

Diskussion om artikeln