Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle kartlade splittring i Samlingspartiet: De flesta säger ja till vårdreformen - men det finns ett dussin frågetecken

Från 2018
Plenisalen i riksdagshuset i Helsingfors, med ett stort antal ledamöter på plats.
Bild: Yle

De allra flesta av samlingspartiets riksdagsledamöter uppger att de tänker rösta för social- och hälsovårdsreformen, visar en kartläggning från Yle Uutiset. Men det finns också ett mörkertal.

Saken har betydelse eftersom det bara behövs några nej-röster inom regeringspartierna för att fälla hela vårdreformen. Den senaste tiden har det rapporterats om samlingspartister som ställer sig tveksamma till att godkänna den.

De tre regeringspartierna har sammanlagt 106 riksdagsledamöter av 200. Eftersom en av dem är den samlingspartistiska talmannen som inte röstar, faller vårdreformen om sex ledamöter från regeringspartier säger nej.

De flesta säger ja

För att kartlägga hur stort missnöjet med vårdreformen är inom Samlingspartiet har Yles finskspråkiga nyhetsredaktion kontaktat partiets riksdagsledamöter med frågan:

Tänker du rösta för social- och hälsovårdsreformen i ljuset av de fakta som finns i stunden?

Av partiets 38 riksdagsledamöter har Yle nått 33.

De allra flesta, 25 ledamöter, uppger att de tänker rösta för reformen. Bland dem finns ändå sådana som säger att deras ståndpunkt är villkorlig, eftersom de allra senaste uppgifterna om lagpaketet inte fanns tillgängliga för dem när Yle tog kontakt.

Bara en riksdagsledamot uppger entydigt att hon kommer att rösta nej, nämligen Elina Lepomäki som har satt igång hela uppståndelsen inom partiet.

Ett dussin frågetecken

Två samlingspartister säger att de i dagens läge inte vet hur de röstar, nämligen Harry Harkimo och Harri Jaskari. Fem ledamöter vill överhuvudtaget inte svara på Yles frågor.

Räknar man med de fem ledamöter som Yle inte har nått, så finns alltså tolv samlingspartister, vilkas slutliga åsikt om reformen inte är känd.

Många tror på reform under nuvarande regering

Yle Uutiset frågade också de samlingspartistiska riksdagsledamöterna om de tror du att social- och hälsovårdsreformen blir av under den här regeringsperioden.

På den frågan svarade 22 ledamöter jakande.

Den ursprungliga finskspråkiga artikeln från Yle uutiset är producerad av Liisa Haapanen, Ellinoora Sandell, Riina Malhotra och Tuomo Björksten.

Diskussion om artikeln