Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Florida skärper vapenlagarna men beväpnade väktare kan bli ett alternativ

Från 2018
Uppdaterad 08.03.2018 09:12.
Skolelev håller en skylt med krav på vapenkontroll. Han och andra elever är på väg till delstatens huvudstad Tallahassee för att framföra kravet på ökad vapenkontroll.
Bildtext Kraven på ökad vapenkontroll i USA har ökat efter skolmassakern i Parkland i Florida.

I USA har delstatspolitikerna i Florida klubbat igenom en skärpning i delstatens rätt så liberala vapenlag.

Lagändringen innebär att åldersgränsen för alla vapenköp höjs till 21 år och man inför en väntetid på tre dygn. Fram tills nu har åldersgränsen varit 18 år.

Dessutom förbjuds de så kallade bumpstock-anordningarna - som i praktiken gör om halvautomatiska om vapen till automatvapen. Mannen som dödade 58 människor under countrymusik-konsert i Las Vegas i fjol hade försett sitt vapen med en bumpstock-anordning.

Lagen skulle ändå inte innebära att försäljningen av halvautomatiska vapen som det beryktade AR-15 skulle förbjudas. Det är en besvikelse för aktivister som velat plocka bort dem från butikshyllorna.

AR-15 är ett vapen som använts i flera uppmärksammade masskjutningar.

Lagpaketet innehåller också en något kontroversiell del som gör det möjligt för vissa anställda att bära vapen i skolan.

Fotbollstränare kan få bära vapen

I praktiken betyder det att den lokala polisen kan utse vissa anställda till beväpnade vakter efter en kort utbildning. De beväpnade vakterna får inte vara ”anställda som jobbar med utbildning i klassrum på heltid”.

I stället kan det röra sig om idrottstränare eller till exempel personer som ansvarar för de olika klubbarna inom skolan, skriver CNN.

Dessutom utökas myndigheternas befogenheter att beslagta vapen från personer som kan vara till fara för allmänheten.

Lagen träder i kraft om två veckor i fall inte den republikanska delstatsguvernören Rick Scott lägger in sitt veto.

Scott har i alla fall tidigare förhållit sig negativt till tanken p åatt beväpna lärare.

Mordåtal väntar Floridaskytten

Åklagarmyndigheten i Florida har gått ut med att den unga man som öppnade eld mot elever och lärare på en gymnasieskola i Parkland den 14 februari åtalas för 17 mord och 17 mordförsök.

Den misstänkta för skolskjutningen i Florida Nikolas Cruz.
Bildtext Nicholas Cruz kan dömas till dödsstraff enligt delstatslagen i Florida.
Bild: EPA-EFE/Susan Stocker / POOL

Skolskjutningen i Florida har väckt livlig debatt om vapenlagarna i USA.

Det är frågan om brännhett stoff i den amerikanska debatten eftersom grundlagens andra tillägg som ger amerikanerna rätten att bevara vapen är en mycket viktig fråga för väljare.

En död i skolskjutning i Alabama

På onsdagen dödades en 17 år gammal flicka i skottlossning i en skola i Birmingham i delstaten Alabama. Två personer skadades – en av dem en 17-årig pojke.

Polisen i Birmingham har klassat det inträffade som en olyckshändelse men går inte i det här skedet in på detaljer kring händelsen.

Polischefen Orlando Wilson bekräftade i en presskonferens att dådet inte utförts av någon utanför skolan.

- Vi har flera frågor som kräver ett svar. Sådant här borde inte hända i skolan, sa Wilson.

Staden kommer nu att öka säkerhetsåtgärderna i skolorna, säger utbildningschefen för Birmingham, Lisa Herring till tidningen Washington Post.

Washington Post har analyserat data i anknytning till skolskjutningarna i USA. Det visar sig att 150 000 elever och studerande i 170 skolor och universitet har berörts av dödligt skjutvapenvåld sen år 1999.

Diskussion om artikeln