Studentteater måste inhibera föreställningar – för att man har kvinnor i rollerna
Finska studentteatern i Åbo måste inhibera föreställningar - för att man har kvinnor i rollerna.
Turun ylioppilasteatteri (TYT) skulle visa Godota odottaessa (I väntan på Godot), men en vecka innan premiären är man tvungen att ställa in föreställningarna.
Orsaken är att författaren Samuel Becketts arvingar inte godkänner kvinnor i rollerna. Beckett ansåg att kvinnor inte kunde spela rollerna, "eftersom de inte har prostata", med hänvisning till pjäsens Vladimir som ideligen måste springa ut från scenen för att kissa.
Enligt teateragenturen Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner, som övervakar rättigheterna, måste TYT ställa in hela pjäsen eller byta ut alla kvinnliga skådespelare till manliga.
Studentteatern säger att det i kontraktet mellan TYT och Näytelmäkulma inte står något om att kvinnliga skådesplare skulle vara förbjudna. Pjäsen har också uppförts med kvinnor i rollerna i bland annat Nederländerna och Frankrike, trots att Becketts släktingar försökte få domstolar att stoppa pjäserna.
Bestört över att kvinnliga skådespelare är ett problem i dag
– Vi kunde inte i något skede föreställa oss att kvinnliga skådespelare i rollerna skulle ha varit ett problem i dag, och att det skulle ha stoppat föreställningarna, säger Turun ylioppilasteatteris ordförande Antti Ainola.
– Det är ofattbart att den som i en absurd tragikomedi ska ge uttryck för mänskligheten måste vara en man, fortsätter Ainola.
De inhiberade föreställningarna är ett stort bortfall för TYT. I väntan på Godot skulle ha varit studentteaterns enda egna uppsättning i vår.
TYT tänker ännu i mars sätta upp en ny version av pjäsen, och med den vill man väcka diskussion om jämställdhet inom teatervärlden.