Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle i Köpenhamn: ”Jag lever ännu, förresten” skrev Kim Wall i sitt sista sms till pojkvännen – Madsen fortsätter att neka till mord

Från 2018
Ubåten UC3 Nautilus lyfts upp med en kran den 12 augusti i Köpenhamn.
Bild: EPA/Jens Noergaard Larsen

Rättegången mot den mordmisstänkte Peter Madsen pågår som bäst i Köpenhamns tingsrätt. Åklagaren visar filmer och foton som ska styrka att det var Madsen som mördade Wall.

Under förmiddagen har åklagaren bland annat visat en film inifrån ubåten och ett bandat samtal mellan Madsen och sjöräddningen, då sjöräddningen försöker få kontakt med ubåten Nautilus.

Den 30-åriga svenska journalisten Kim Wall hade en dansk pojkvän, och hon bodde nära Peter Madsens två verkstäder på Refshaleön i Köpenhamn.

Wall planerade ett reportage om Madsen för tidskriften Wired och kontaktade verkstäderna första gången i mars 2017. Den 10 augusti på kvällen åkte hon iväg med Madsens ubåt.

Åklagaren visade det sista sms:et som Wall skickade till sin pojkvän kl. 20.16, strax innan ubåten gick under vattnet: “Jag lever ännu, förresten. Men nu går jag ner. Jag älskar dig! Han har också tagit med kaffe och kakor.”

Metallrör och remmar för att sänka kroppen

Den 21 augusti flöt Walls torso iland på Amager i Köpenhamn. Åklagaren visar bilder på elva korta metallrör och blåa remmar som fanns runt torson. Torson hade sticksår på flera ställen och två långa skärsår.

Huvudet hittades senare i en gul plastpåse. Också där hade två metallrör använts för att sänka påsen.

Man har kunnat slå fast att Peter Madsen efteråt hade blod i ansiktet, som kom från Kim Wall.

Först förklarade Madsen att Wall dog i en olycka på ubåten då hon fick en lucka i huvudet. Enligt åklagaren har Wall antingen kvävts ihjäl eller fått halsen avskuren.

Madsen får uttala sig på eftermiddagen

Peter Madsen sitter tillsammans med sin försvarsadvokat i rättssalen och lyssnar på åklagaren. Under eftermiddagen väntas Peter Madsen få möjlighet att uttala sig om händelserna.

Madsen är åtalad för mord och brott mot griftefrid samt för sexualbrott mot Wall.

Madsen har erkänt att han har styckat Walls kropp och sänkt kvarlevorna i havet, men han förnekar mord.

Intresset för rättegången var stort i Köpenhamn:

Diskussion om artikeln