Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Läget är befängt" - hyran för en liten och en stor bostad är nästan den samma

Från 2018
Inredning i vardagsrum och kök.

Hyrorna steg i fjol i medeltal med 1,5 procent - men skillnaderna i hyran för olika stora bostäder har krympt mycket.

Enligt Vuokraturvas styrelseordförande Timo Metsola är hyresskillnaden mellan en ny liten hyresbostad och en betydligt större äldre bostad i gott skick lokalt nästan obefintlig.

Det råder brist på ettor medan det råder ett överutbud på stora familjebostäder. Båda typerna av bostad närmar sig den hyresnivå som gäller för tvåor.

- Läget är enligt mångas mening galet, och nu börjar man faktisk se att hyran för ettor inte längre stiger riktigt lika mycket som tidigare, eller att de till och med börjar stabilisera sig, säger Metsola i Vuokraturvas informationsblad.

Nu börjar man småningom se en ny flyttvåg till större hyresbostäder

Nu är ändå konjunkturnedgången över, och enligt Metsola börjar man se en flyttvåg till större hyresbostäder - som relativt sett är förmånligare.

Den starka ekonomiska tillväxten och det starka förtroende som konsumenterna har för sin egen ekonomi har lett till en klart ökad efterfrågan på stora hyresbostäder och familjebostäder.

- Den tilltagande efterfrågan har i viss mån lett till en aning stigande hyror för stora bostäder efter att de i många år sjunkit eller stampat på ställe.

Hyrorna steg med 1,5 procent i fjol

Under år 2017 steg bostadshyrorna med i genomsnitt 1,5 procent jämfört med året innan, rapporterar Statistikcentralen.

Hyrorna för de fritt finansierade hyresbostäderna steg i hela landet med i genomsnitt 1,7 procent.

I huvudstadsregionen steg hyrorna för de fritt finansierade bostäderna med 1,6 procent och i övriga Finland med 1,8 procent.


(Källor: Statistikcentralen, Verkkouutiset)