Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordmånga rådjur fälldes - nästan 40 procent av dem sköts i Egentliga Finland

Från 2018
Uppdaterad 08.03.2018 15:01.
Rådjur på gård.
Bildtext Egentliga Finland är det rådjurstätaste området i Finland.
Bild: All Over Press

I slutet av januari upphörde jaktperioden på små hjortdjur. Totalt fälldes 41 200 vitsvanshjortar och 9 400 rådjur, meddelar Finlands viltcentral. Antalet fällda djur är för bägge arterna en fjärdedel större än den var föregående period och som helhet är antalet rekordstort.

En stor del av bytet, cirka 37 procent av det totala nationella bytet, sköts i Egentliga Finland, som är det rådjurstätaste området i Finland.

Gott om vitsvanshjortar i sydvästra Finland

Vitsvanshjortstammen koncentreras starkt till sydvästra Finland och cirka 95 procent av de fällda djuren sköts inom Nylands, Egentliga Finlands, Satakuntas och södra och norra Tavastlands verksamhetsområden.

Av de fällda vitsvanshjortarna var 54 procent kalvar och av de fällda fullvuxna djuren var 48 procent hindar. För att jämna ut stammens könsfördelning inom de mest hjorttäta områdena har man de senaste åren strävat till att i det totala antalet fällda hjortar höja andelen hindar.

En vitsvanshjort mitt på en äng med vita blommor.
Bildtext Av de fällda vitsvanshjortarna var 54 procent kalvar och av de fällda fullvuxna djuren var 48 procent hindar.
Bild: Kimmo Ohtonen / Yle

Under perioden som avslutades var det möjligt att inleda hjortjakten genom vaktjakt redan i början av september, men bytesmängderna under den månaden var små. Dessutom var det för första gången möjligt att i hjortjakt använda bågvapen.

Finlands Viltcentral: Bytet av hjort- och rådjur ökade betydligt

Diskussion om artikeln