Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Film om Paf och fifflande bokförare väcker stor diskussion på Åland

Från 2018
Uppdaterad 14.03.2018 15:33.
Ålands penningsutomatförenings entre
Bild: Owe Sjöblom/ÅRTV

Den åländska filmaren Johan Karrentos film Att sminka en gris om Paf och den så kallade bokföringshärvan väckte i onsdags livlig diskussion på Åland och mycket kritik riktades mot spelbolaget Paf.

Mycket av diskussionen som ordnades efter filmens premiär handlade om hur Paf hanterade bokföraren som spelade bort 800 000 euro som hon förskingrat från sina klienter, och vilket ansvar spelbolaget hade.

Filmaren Johan Karrento
Bildtext Johan Karrento
Bild: Nina Smeds ÅRTV

Filmen var extra aktuell i och med att Paf förra veckan dömdes för penningtvätt av oaktsamhet.

För ensidig kritik mot Paf

Anders Sims, kommunikationsdirektör på Paf, som också medverkar i dokumentären anser att kritiken som har riktats mot Paf efter förskingringshärvan har varit för ensidig:

- Jag tycker det är lite väl hård slagsida mot Paf. Men jag blev inte förvånad när jag såg den, för det tycker jag det har varit genomgående sedan det här uppdagades. Det är hårt mot Paf och framför allt känner jag med alla anställda på Paf som får möta det varje dag, säger Sims.

Landskapsregeringen fick också ta emot kritk

Även Ålands landskapsregering som äger Paf ifrågasattes.

Delar av filmpubliken frågade finansminister Mats Perämaa varför de inte varit med och betalat tillbaka summorna till de drabbade klienterna, och hur det kommer sig att delar av Paf:s överskott går till landskapets egna projekt när Paf-pengarna ska anses vara ålänningarnas pengar.

Ålands finansminister Mats Perämaa
Bildtext Mats Perämaa
Bild: Arkivfoto / ÅRTV

Vi lappar inte budgeten med Paf-pengar, försäkrade Perämaa.

Ytterligare krav på återbetalning till de drabbade

Just återbetalningen till de drabbade var en fråga som Mats Perämaa inte var helt bekväm att diskutera inför den fullsatta filmsalen, men publiken låg på.

En person uppmanade till omröstning där alla som ansåg att landskapsregeringen skulle betala tillbaka klienterna att räcka upp en hand, och salen fylldes direkt med uppsträckta händer.

På plats för premiären fanns även flera av dem som förlorat pengar till bokföraren, en av dem var krögaren Stig Grönlund.

- Det var stundtals lite jobbigt, man återupplevde det man gått igenom, känslorna man hade. Man blev lite uppretad, samtidigt som man har förståelse för alla parter. Bitvis blev jag lite tårögd, säger Grönlund.

De drabbade lägger också ansvaret på landskapsregerigen

Stig Grönlund tycker att diskussionen efter filmen lyfter rätt frågor, och även han anser att landskapsregeringen har ett ansvar att vara med och betala tillbaka till de drabbade klienterna:

- Jag är ju partisk, jag blev ganska hårt drabbad. Jag vet hur många timmar jag har lagt ner, jag vet hur det har drabbat min kollega och hur det har drabbat min familj. Och med den bakgrunden så ja, ja det tycker jag.

En annan av de drabbade klienterna uppmanade finansminister Mats Perämaa att en gång för alla tillsätta en arbetsgrupp för att lösa återbetalningen till klienterna.

- Låt det hända och skippa skitsnacket, avslutade mannen sin replik till finansministern.

Text: Sara Lindroos, ÅRTV

Filmen är inplanerad för sändning på Yle Fem och med premiär på Arenan 29.4.2018

Artikeln rättades 14.3 kl 15.30: Det stod tidigare i artikeln att filmen har premiär på Yle Fem och Arenan den 22.4, men det rätta datumet är den 29.4.

Diskussion om artikeln