Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsministern berättar om nytt fasansfullt vapen och ger dubbelmedborgare kalla handen

Från 2018
Uppdaterad 08.03.2018 17:42.
Jussi Niinistö träffade de politiska journalisterna för frukost torsdagen den 8 mars.
Bild: Lehtikuva

Försvarsminister Jussi Niinistö föreslår en lag som fråntar personer med dubbelt medborgarskap rätten att jobba inom det militära. Under en träff med journalister berättade han också stolt om det nya gruvliga vapen som ska ersätta personminorna och sprida skräck i fiendens led.

Planerna på att neka personer med dubbla medborgarskap jobb inom det militära debatterades häftigt för ett drygt år sedan. Nu har försvarsministeriet sänt ett lagförslag på remiss.

- Målet med lagförslaget är att hindra personer med dubbelt medborgarskap att få militära tjänster, säger försvarsminister Jussi Niinistö (Blå).

Enligt Niinistö är det bråttom om man ska hinna stifta lagen under den här regeringsperioden. Behovet hänger också samman med de nya underrättelselagarna.

Försvarsmakten hoppas inom kort anställa en stor mängd personal för att arbeta med cyberförsvar och sköta underrättelseverksamheten. Lagen ska gälla nyanställningar.

Svenskt medborgarskap knappast ett hinder

Enligt lagen ska i princip enbart personer med enkelt finländskt medborgarskap kunna utnämnas till militära tjänster. Enligt försvarsministern ska man ändå kunna göra undantag.

- Man kan bevilja dispens. Den här typen av lagar ska inte vara kategoriska, säger Niinistö.

Försvarsministern ser inga hinder för att personer med såväl svenskt som finländskt medborgarskap ska kunna jobba inom det militära.

Jag är ingen grundlagsprofet!

Även om alla dubbla medborgarskap likställs i lagen har diskussionen närmast handlat om huruvida personer med både ryskt och finländskt medborgarskap ska få jobba med känsliga uppgifter inom det militära.

Nu ska remissrundan svara på om lagen är förenlig med grundlagen.

- Jag är ingen grundlagsprofet, men med hänvisning till den nationella säkerheten har man kunnat göra den här typen av undantag, säger Niinistö.

Lagen gäller inte dem som redan har en anställning eller har fått en studieplats inom försvarsmakten. Enligt Niinistö har flera officerare med ryskt medborgarskap utexaminerats från försvarshögskolan de senaste åren.

Nytt vapen ska sprida samma skräck som personminor

Försvarsminister Jussi Niinistö berättade under en träff med journalister idag också om ett nytt gruvligt vapen som ska ersätta de personminor Finland i enlighet med Ottawafördraget har avstått från.

Vapensystemet som utvecklas av den inhemska försvarsindustrin består av en fjärrstyrd bomb som flyger i luften och sprider stål- eller volframkulor ned mot marken.

- Det verkar på ett stort område. Men det skapar också den avsedda rädslan, samma skräck som för minor, säger Niinistö.

Försvarsministern kallar vapensystemet för innovativt och tror på internationell efterfrågan. När han marknadsför vapnet för utländska kolleger talar han om en “Take-off Canister”.

När ingen annan heller längre följer avtal överväger Finland att ta personminorna i bruk på nytt.

I motsats till personminor är det nya vapnet fjärrstyrt. En människa ska alltså under alla omständigheter välja att avfyra vapnet så att oskyldiga civila inte ska drabbas.

Niinistö medger att det säkert är tekniskt möjligt att göra om vapnet till en regelrätt mina, men säger att några sådana planer inte finns.

Däremot anser han att Finland bara ska hålla sig till Ottawafördraget så länge andra länder gör det.

- Den dagen dagen då avtal bara är papper, då ingen annan heller längre följer avtal, överväger Finland säkert att ta personminorna i bruk på nytt. Men nu försöker vi hålla oss till internationella avtal, säger försvarsminister Jussi Niinistö.

Diskussion om artikeln