Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stort vågspel i historiskt toppmöte: Trump går med på att träffa Kim Jong-Un i maj

Från 2018
Uppdaterad 09.03.2018 09:26.
Donald Trump och Kim Jong-un.
Bildtext Kim Jong-Un och Donald Trump.
Bild: EPA/Justin Lane

USA:s president Donald Trump har tackat ja till den Nordkoreanska ledaren Kim Jong Uns överraskande förhandlingsinvit - Trump och Kim planerar att hålla toppmöte i slutet av maj, men platsen och den exakta tidpunkten har inte ännu slagits fast.

USA:s och Nordkoreas ledare har aldrig träffats förut, men det historiska beskedet gavs ändå ovanligt nog av Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong, efter ett möte med Trump i Vita huset.

- Jag förklarade för Trump att hans ledarskap och linje om maximalt tryck parat med internationell solidaritet, har lett oss till detta ögonblick, sade Chung.

Han meddelade samtidigt att Nordkorea inte kommer att utföra missil- eller kärnvapentest under tiden fram till toppmötet, trots att USA och Sydkorea inleder en stor, årlig militärövning nästa månad.

Sådana övningar brukar i vanliga fall utlösa ursinniga nordkoreanska motåtgärder, till exempel kärnvapen- eller missiltest.

Nordkorea lär också vara redo att diskutera nedrustning på den koreanska halvön, enligt Chung som förhandlade med Kim i fyra timmar i Pyongyang i måndags.

- Han uttryckte sin önskan om att träffa Trump så snabbt som möjligt och Trump gick med på att träffa Kim Jong-Un i maj för att uppnå kärnvapennedrustning, sade Chung som informerade världspressen utanför Vita huset tillsammans med Sydkoreas spionchef Suh Hoon.

Det var samme Chung som kom med den första nyhetsbomben i tisdags, då han meddelade att Kim Jong-Un håller toppmöte med Sydkoreas president Moon Jae-In i slutet av nästa månad i stilleståndsbyn Panmunjom vid den spända gränsen mellan länderna.

Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong och spionchefen Su Hoon meddelade om toppmötet efter ett möte med president Trump i Vita huset
Bildtext Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong och spionchefen Suh Hoon meddelade om toppmötet efter ett möte med president Trump i Vita huset
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

"Möte planeras!"

Trump reagerade genast på Twitter efter det överraskande beskedet:

- Stora framsteg görs men sanktionerna bibehålls tills ett avtal uppnås. Möte planeras!, skrev Trump om Kim Jong-Un som han tidigare har beskrivit både som "smart" och som "den lille raketmannen." Kim har svarat med att kalla Trump "senil, idiot och fet."

Vita huset underströk att Nordkorea inte kommer att belönas bara för att det går med på att diskutera kärnvapen och eventuell nedrustning.

- President Trump har gjort det klart från första början att han inte vill belöna Nordkorea för samtal, men han är villig att acceptera förhandlingsinviten och han förväntar sig att Nordkorea börjar gå från ord till handling.

Vita huset understryker att USA kommer att kräva noggrann, vattentät verifikation om Nordkoreas nedrustning om ett avtal verkligen uppnås.

- Vi kommer inte att nöja oss med mindre, säger Vita huset i sitt uttalande.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un skakar hand med den sydkoreanske presidenten Moon Jae Ins nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong.
Bildtext Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong träffade Kim Jong-Un i måndags i Pyongyang
Bild: EPA-EFE/SOUTH KOREAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT

Trump saknar experter

Trumps medarbetare hade förberett journalister på att det kan ta en viss tid innan Vita huset fattar beslut om hur det ställer sig till det plötsliga tövädret på den koreanska halvön, men planerna omintetgjordes av det positiva budet från Pyongyang som förmedlades av sydkoreanerna.

Bristen på koordination i Trumps administration avslöjades några timmar tidigare, då utrikesminister Rex Tillerson sade att förhandlingar inte verkar sannolika.

- Vi är långt från förhandlingar. Vi måste vara mycket klarögda och realistiska på den punkten, sade Tillerson som snabbt var tvungen att äta upp sina ord.

Om eller när regelrätta nedrustningsförhandlingar inleds, så har USA ett stort problem med sakkunniga förhandlare.

Joseph Yun, USA:s särskilda sändebud för Nordkorea avgick nyligen och Trump har inte ännu någon ny ambassadör i Sydkorea.

Samtidigt har en lång rad experter på nedrustning och Asien lämnat utrikesministeriet i Washington sedan Trumps tillträde för drygt ett år sedan. Senaten har till exempel inte ännu godkänt någon ny understatssekreterare för nordöstra Asien.

Medeldistansmissilen som avfyrades i natt tros vara av samma typ - Hwasong-12 - som Nordkorea sköt över Japan i augusti
Bildtext Nordkorea lovar att inte utföra missil- eller kärnvapenprov under tiden fram till det planerade toppmötet i maj
Bild: EPA-EFE/KCNA

Modigt beslut

Nordkorea säger för sin del att Kim fattade ett modigt beslut om ett toppmöte för att han vill verka för fred på den koreanska halvön.

- Vi kommer att säkra freden och stabiliteten på den koreanska halvön genom det modiga beslutet av vår högste ledare, säger Nordkoreas FN-ambassadör Pak Song-Il.

Veterandiplomaten sade att beslutet fattades i enlighet med långvariga principer och krav på att USA betraktar Nordkorea som en jämbördig förhandlingspart.

Nordkorea har i årtionden krävt direkta förhandlingar med USA. samtidigt som ledarna i Sydkorea har förlöjligats som amerikanernas marionetter.

Det är lätt att förutspå att beskedet i Nordkorea kommer att hyllas som ett bevis på Kim Jong-Uns beslutsamhet och den respekt som han väcker i omvärlden och i USA. Nu måste den evige fienden som bara vill förinta det slutna landet, äntligen acceptera Nordkorea som en kärnvapenmakt och förhandlingspart.

Det återstår att se om bundsförvanten Kina och grannlandet Ryssland kommer att lätta på sina sanktioner mot Nordkorea, som tack för att spänningen nu lättar en aning i regionen.

Kim Jong-un i Pyongyang, Nordkorea.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un överraskade omvärlden den här veckan med besked om toppmöten både med USA och Sydkorea
Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG

Lättnad och rädsla

Nyheten togs emot med blandade känslor världen över.

I Sydkorea väckte beskedet allmänt jubel och president Moon Jae-Ins popularitet sköt redan i höjden den här veckan, efter beskedet om ett koreanskt toppmöte i slutet av april och nu kom då kronan på verket.

De flesta länder och experter var lättade, men det kom också varningar om hur riskfyllt beslutet kan vara för bägge ledare.

Experter särskilt i USA, varnar för att Trump tar en oerhörd risk då han träffar Kim redan i början av en besvärlig förhandlingsprocess som kan bli långt utdragen och stöta på många motgångar.

Både Bill Clinton och George Bush förhandlade med Nordkorea i åratal men utan resultat, samtidigt som Nordkorea finslipade sina missiler, kärnvapen och ubåtar.

Nordkorea förhalade och spelade tid medan det utverkade ekonomiska eftergifter av sina värsta fiender USA och Japan, samt Sydkorea.

Barack Obama inledde aldrig några egentliga förhandlingar och Nordkorea har under Trumps styre ytterligare trappat upp sin utveckling av kärnvapen och missiler.

Nordkorea utförde i september i fjol sitt sjätte och tills vidare kraftigaste kärnvapenprov. Landet meddelade därefter att det nu har kapacitet att angripa det amerikanska fastlandet, något som både Pentagon och de flesta obundna experter fortfarande betvivlar.

Ex-president Bill Clinton träffade Kim Jong-Il i Pyongyang år 2009
Bildtext Ex-president Bill Clinton träffade Kim Jong-Il i Pyongyang år 2009
Bild: EPA/KCNA

Historiskt möte

Det är mycket som ännu kan gå snett, men om mötet mellan Trump och Kim blir av så blir det verkligen historiskt.

En sittande amerikansk president har aldrig träffat Nordkoreas ledare eller ens talat med honom i telefon, sedan länderna slöt ett stilleståndsavtal efter Koreakrigets slut år 1953.

Ex-president Jimmy Carter träffade Kim Jong-Uns farfar, landsfadern och den evige presidenten Kim Il-Sung, medan ex-presidenten Bill Clinton träffade Kims far Kim Jong-Il.

Både Carter och Clinton besökte Pyongyang, men först långt efter att de hade lämnat Vita huset.

Den förre utrikesministern Madeleine K. Albright är den högst uppsatta amerikanen som har avlagt ett officiellt besök i Nordkorea. Hon flög till Pyongyang år 2000 i slutet av Clintons ämbetsperiod för att förbereda presidentens besök, som ändå aldrig blev av.

Kim Jong-Un har för sin del veterligen aldrig varit utomlands i vuxen ålder, även om han studerade i en exklusiv privatskola i Schweiz i sin ungdom.

Källor; Reuters, AP, Washington Post, Yonhap

Diskussion om artikeln