Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ylva Holländer gläds åt sin konstnärspension och åt att Borgå har börjat satsa mer på den offentliga konsten

Från 2018
Konstnären Ylva Holländer
Bildtext Konstnären Ylva Holländer säger att den extra konstnärspensionen är en lottovinst.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Ylva Holländer från Borgå säger att hon vunnit på lotto. Hon är en av 58 konstnärer i Finland som i år beviljats konstnärspension.

Det betyder att hon inte behöver sitta och räkna slantar och mäta tjockleken på ostskivan på smörgåsen i resten av sitt liv.

Nu får hon månatligen 1 340 euro i pension av staten. I år söktes den extra konstnärspensionen av 531 skådespelare, musiker, konstnärer och författare.

Att hon tillhör de 58 som fick pension och inte de 473 som blev utan ser hon som en lottovinst.

- Det är härligt! Jag tänker på det varje dag.

Karriären tog ordentlig fart för tio år sedan

Holländer har jobbat med konst i hela sitt vuxna liv. Som nittonåring började hon studera vid Konstakademin i Helsingfors.

Till Borgå flyttade Holländer på 1980-talet och sen dess har hon jobbat som konstnär och undervisat på konstskolan i Borgå.

Konstnär Ylva Holländer med sitt konstverk Linné och fåglarna
Bildtext Den här skulpturen heter Linné och fåglarna. Holländers väninna hittade det mumifierade katthuvudet i gamla stan i Borgå.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Hon säger att staden är full av konstnärer, musiker och teatermänniskor.

- Här är ständigt utställningar och man kan gå och lyssna på musik. Konsthallen i Borgå har många fina utställningar och dessutom får man låna konst för en månatlig summa på Konsta.

När Holländer jämför med hur det var när hon flyttade till Borgå för trettio år sedan har staden förändrats otroligt mycket.

Hon är speciellt glad över utvecklingen på västra åstranden. Hon tycker att det är fint att staden satsar på offentliga konstverk. Varje område som byggs ut på Västra åstranden får offentlig konst.

Tillsammans med skulptör Kirsi Kaulanen gjorde Ylva Holländer två offentliga konstverk åt Borgå 2008.

Ett monument kan man se i August Eklöfs park på västra åstranden och en glasrelief finns på sjukhuset i Borgå. Sen dess har det gått jättebra med stipendier och utställningar, berättar Holländer.

Konstnär Ylva Holländer ritar sitt arbetsrum
Bildtext Konstnär Ylva Holländer slutar aldrig rita på sina gamla teckningar. Den här kallar hon loppan.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

- För mig har det börjat gå bättre ju äldre jag blivit. De senaste tio åren har varit de bästa för mig.

Holländer hade en utställning i Helsingfors 2007 där hon ställde ut hästmålningar.

- Jag tänkte att jag är vansinnig och att ingen människa inom konstvärlden vill se hästmålningar, men jag sålde två stora verk, ett till pro Artibus och ett till Amos Anderssons konstmuseum.

Bildkonstnärer har stora utgifter

Holländer säger att hon är lyckligt lottad som konstnär. Hon har blivit beviljad många projektstipendier för utställningar och har dessutom fått årliga stipendier.

Ett årligt stipendium för en konstnär motsvarar det en löntagare kallar årslön.

- Men inte är det stora pengar det är frågan om. Det är så att man överlever.

I Finland betalar konstnären vanligtvis för allt då hon ställer ut.

- Det är så många mellanhänder. Alla andra får lön förutom de som skapar konsten. De som säljer färgtuberna och materialet får sin lön, de som sitter och vaktar på gallerierna får sin lön. De som fraktar konstverken till galleriet får sin lön.

Holländer berättar om hyror på flera tusen euro för att hyra utställningslokal några veckor.

- Dessutom tar gallerierna 35 % av det man säljer, så fast man skulle sälja blir det knappt några pengar kvar alls, säger Holländer. Det är nog hårt att vara konstnär och klara av det.

I August Eklöfs park på västra åstranden i Borgå finns en triptyk till minne av Borgå lantdag. Design: Ylva Holländer och Kirsi Kaulanen.
Bildtext Ylva Holländer och Kirsi Kaulanen skapade det här monumentet på västra åstranden i Borgå 2008.
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Tillbaka till Borgå och till August Eklöfs park där monumentet hon gjort står framme sedan 2008. Holländer berättar att människor ofta stannar och pratar med henne när hon går genom parken.

- De säger att mitt konstverk har stor betydelse för dem. Varje gång jag får uppleva ett möte med en annan människa och får känna att jag kunnat bjuda på någon slags upplevelse känns det fantastiskt.

Hur är det att vara konstnär i Borgå?

- Jag tycker det är härligt. Jag trivs jättebra i Borgå. Här på Konstfabriken där jag har mitt arbetsrum har vi ett bra gäng. Utbytet med kollegerna är jätteviktigt, säger hon.

Du säger att Borgå är fullt av konstnärer. Varför tror du att de kommer hit?

- Borgå är ju en tjusig stad. Men jag tror ändå att många kommer hit för att få jobba i fred. När man jobbar måste man ju ha lugn och ro.

Holländer säger själv att hon njuter av vissa delar av staden.

- En del av staden ser ju för hemsk ut, men parkerna och de gamla miljöerna är ju härliga.

Hon önskar ändå att staden skulle profilera sig mera som en konststad.

- Ett konstmuseum borde absolut finnas i vår stad.

Konstnär Ylva Holländers tuschteckning
Bildtext Vissa teman upprepar sig i Holländers konstverk, naturen och kroppen med rötter, ådror och inälvor. Loppan är en del av en stor pappersskulptur.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Det som har varit fint i Borgå har varit konstnärshuset, säger hon. Men nu är det tömt och ska renoveras. I konstnärshuset har unga konstnärer fått bo i fyra år.

- Det har varit jättefint och jag hoppas att staden fortsätter med det för på det sättet har vi fått många bra konstnärer till stan som har stannat här.

Den senaste som bodde i konstnärshuset, Reima Nevalainen, har arbetsrum i Konstfabriken.

För att inte glömma Kirsi Kaulanen, som Holländer samarbetat med, också hon är en av dem som kommit till Borgå via Konstnärshuset.

Ylva Holländers pappersskulptur är 2 meter i diameter
Bildtext Ylva Holländers pappersskulptur är 2 meter i diameter. Den är en del av utställningen som visas på galleri Forum Box i Helsingfors i februari 2019
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Vad ska Borgå göra för att hålla kvar de unga konstnärerna i staden?

- Det är nog svårt, vi är ju en liten stad med begränsade resurser. Mera projektstipendier skulle ju vara något och så kunde staden köpa in mer konst till sina samlingar. De stipendier som staden delar ut är väldigt små, men ateljeerna här i Konstfabriken är ju subventionerade, så på det sättet stöder staden oss, säger Holländer.

Och så är vi tillbaka till lottovinsten. Den extra konstnärspensionen som Holländer nyligen beviljats och som gör att hon suckar av lättnad varje gång hon tänker på den månatliga inkomsten.

- Bildkonstnärerna är väldigt ekonomiskt utsatta. De ska ha både arbetsrum och lager och de står själva för alla kostnader. Har man stort lager kostar det massor av pengar varje månad att hyra.

Konstnär Ylva Holländer i sitt arbetsrum
Bildtext Konstnär Ylva Holländer i sitt arbetsrum. Rummet fungerar också som förråd, verkstad och kafferum.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

I Holländers arbetsrum i Konstfabriken i Borgå finns konstverk från hela hennes 43-åriga karriär. Golvet är fullt av trä- och pappersskulpturer med en diameter på två meter.

En del av sina gamla konstverk har hon sålt, en del har hon slängt och en del finns hemma. Men en stor del har hon samlat här på golvet, i hyllor, längs med väggarna, på krokar och vagnar.

De två meter stora kloten är den del av hennes nya utställning Museum för levande och döda organismer som ska visas på Forum Box i Helsingfors i februari 2019.

Det blir en utställning med teckningar, skulpturer och audiovisuella animationer som Milla Moilanen gör utgående från Holländers teckningar.

Diskussion om artikeln