Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strejkhotet mot färjtrafiken upprör: "Rederierna kanske byter till svensk flagg"

Från 2018
Uppdaterad 09.03.2018 16:11.
Peter Ståhlberg på Wasa Express' kommandobrygga
Bildtext Wasalines vd Peter Ståhlberg.
Bild: Yle/Roger Källman

Wasalines vd Peter Ståhlberg är upprörd över det strejkhot som ligger över passagerartrafiken. Han oroar sig för att allt fler fartyg väljer att segla under annan flagg än den finska. Förhandlingarna fortsätter på måndag.

Finlands skeppsbefälsförbund och Rederierna i Finland har inte kunnat nå en överenskommelse om nya kollektivavtal och skeppsbefälsförbundet hotar med strejk.

Om strejken blir av betyder det bland annat att passagerarfärjor under finsk flagg stannar kvar i hamnen. Striden gäller ett nytt kollektivavtal, det tidigare gick ut den 28 februari.

Det ska från Skeppsbefälsförbundets sida handla om krav på löneförhöjningar som övergår den allmänna linjen. Det säger Hans Ahlström, vice verkställande direktör på Rederierna i Finland.

Den allmänna linjen som Ahlström talar om är en löneförhöjning på 1,6 procent. Det erbjudandet kom Rederierna med igår, torsdag.

- Den löneuppgörelsen godkändes redan i februari av Sjömansunionen och Maskinbefälsförbundet. Men Skeppsbefälsförbundet har andra målsättningar och svarade med att varsla om strejk, säger Ahlström.

Mer än så kan Ahlström inte avslöja om diskussionerna.

Vd: Chockerande krav

Peter Ståhlberg, vd på Wasaline, är upprörd.

- Det är frågan om utpressning om kraven på löneförhöjning är så pass stora. Rederierna börjar ju i så fall snegla på vilken flagga de sätter på sina färjor, säger Ståhlberg.

Wasa express står förtöjd vid piren i Vasa hamn. Bilden är tagen från färjans vänstra sida, sett från hamnen.
Bild: Yle/ Axel Brink

Enligt Ståhlberg är befälen på Wasaline också chockade och motsätter sig sitt eget förbunds krav.

Hur påverkar det er om Wasa Express står stilla någon dag?

- Det är en stor ekonomisk förlust och en prestigeförlust för hela Finland. Det är en trovärdighetsfråga, säger Ståhlberg.

Förhandlingarna fortsätter på måndag

Inga förhandlingar i frågan fördes under fredagen. Hans Ahlström utgår från att diskussionerna fortsätter på måndag, under riksförlikningsmannens ledning. På måndag fortsätter också förhandlingarna om isbrytarstrejken.

Yle Österbotten har under fredagen försökt nå Skeppsbefälsförbundet för en kommentar.

Uppdaterad kl. 16.10 med kommentarer av Hans Ahlström