Bygg färggrant matjesglas lager på lager
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Piffa upp festens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Rätten är ståtlig, vacker, färggrann och framför allt god!
Ingredienser, 8 glas:
- 200 g hela matjessillfiléer
- 3 kokta potatisar
- 3 ägg, hårdkokta
- 1 knippe dill
- 1 knippe bladpersilja
- 1 rödlök, finhackad
- ½ gul lök, finhackad
- ½ gul ekologisk paprika, fintärnad
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl gräddfil
- ½ citron, zest och saft
- 2 msk majonnäs
- 50 g sikrom
- salt eller örtsalt
- peppar
- fröknäcke till servering
Gör så här:
- Strimla sillfiléerna.
- Blanda ihop gräddfilen med crème fraichen och smaksätt med salt, peppar, finhackad dill och persilja.
- Smula äggulan skilt för sej och tärna äggvitan fint.
- Bygg upp ingredienserna lager på lager i ett glas, förslagsvis i den här ordningen:
- Potatisbitar (droppa gärna lite sillspad eller citron över dem), lök, gräddfilsblandning, sill, äggvita, majonnäs, paprika, äggula och sikrom
- Droppa över lite citronsaft och toppa med en dillkvist, citronzest och lök.
Rekommenderad dryck till matjessill:
Sötsyrlig sill, umamirikt ägg, rå lök och fiskrom – den smakkompositionen kan lägga krokben för vilket vin som helst. Välj därför till exempel en frisk, gyllengul ale med inte allt för kraftig humlebeska.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Matjessill,matrecept,Strömsö
Tips:
Om du vill göra egen majonnäs hittar du ett bra basrecept här under.
För den här rätten går det bra att använda inhemsk ekologisk kallpressad rapsolja; majonnäsen blir då gulare i färgen och de starkare smakerna av sill och lök tål den ekologiska rapsoljans kraftigare smak.