Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Gertrude Bell - unik, äventyrlig, inflytelserik och nästan bortglömd

Från 2018
Svartvitt foto på Gertrude Bell i närbild.
Bild: Yle

Dokumentären Gertrude Bell – rebell och diplomat är berättelsen om en unik kvinna som var brittisk spion, äventyrare och politisk makthavare. Trots det har historieböckerna nästan helt glömt henne.

Det är mycket som är ”först” i berättelsen om Gertrude Margaret Lowthian Bell. Hon kom från en välbärgad familj men barndomen kom att präglas av mammans bortgång när Gertrude var endast tre år gammal.

Relationen till sin pappa, Sir Hugh Bell, blev desto starkare. På Oxford blev Gertrude första kvinna att få högst betyg i Modern historia. Hon talade fem språk flytande samtidigt som hon var rebellisk och kedjerökte.

Hon var första kvinna att ensam resa genom den outforskade arabiska öknen 1914. Hennes anteckningar och kartor användes av den med tiden mycket mer kända T.E. Lawrence.

Bell hade god kunskap om den arabiska världen när hon rekryterades av brittiska militären under första världskriget och blev Major Miss Bell. Hon var den enda kvinnan med en diplomatisk roll under fredskonferensen i Paris 1919 och den enda kvinnan vid konferensen i Kairo 1921, inbjuden av Winston Churchill.

Hon var den mest inflytelserika kvinnan i hela brittiska imperiet – men trots det alltså närapå bortglömd.

Dokumentären berättar hennes historia genom arkivfilmer, fotografier, utdrag ur brevväxlingar, dagböcker och officiella dokument. Det är en fascinerande inblick i en brokig människas liv och en värld som tillhör det förgångna.

Svartvid bild av sällskap på kameler vid pyramiderna. På bilden syns bland nadra Gertrude Bell flankerad av Winston Churchill och T.E. Lawrence.
Bildtext Gertrude Bell flankerad av Winston Churchill och T.E. Lawrence i Kairo 1921.
Bild: Yle

Gertrudes liv kantades av två misslyckade kärleksaffärer, hon gifte sig aldrig, sökte ständigt sin plats i världen och kände sig aldrig riktigt hemma i varken den brittiska eller arabiska kulturen.

Och även om den värld som arkivfilmerna visar tillhör det förgångna, så syns fotspåren i Mellanöstern tydligt ännu i dag.

Orginaltitel: Letters from Baghdad (USA, Storbritannien & Frankrike, 2017)
90 dagar på Yle Arenan

En dokumentär av Sabine Krayenbühl & Zeva Oelbaum

Diskussion om artikeln