Caroline Hainer tror att många dickpics beror på en stor kommunikationsmiss
Att håna eller hänga ut någon som skickat en dickpic är kanske inte rätt väg att gå. I stället borde vi kommunicera med varandra. Det tror Caroline Hainer som skrivit boken Män visar kuken för mig.
Fenomenet dickpics, alltså kukbilder, är rätt så nytt och därför finns det inte mycket forskning kring ämnet.
Det finns ändå undersökningar som visar att en hel del kvinnor får ta emot sådana här bilder. Dejtingsajten Match.com har till exempel siffror som visar att 49 procent av kvinnorna tagit emot en oönskad kukbild.
Men varför skickar män bilder på sina penisar egentligen? Vi frågar Caroline Hainer som skrivit en bok om ämnet.
- Det kan vara att man vill ha en reaktion – oavsett vilken. Det kanske finns en mäktig känsla i att någon reagerar på att se ens kön. Om reaktionen är stark spelar det nästan ingen roll om den är negativ eller positiv, säger hon.
Vi tänder på olika grejer
Caroline tror också att det handlar om män och kvinnors olika biologi - vi blir sexuellt upphetsade av olika saker. En man kan till exempel tända på att se en bild av en naken kroppsdel, medan det är ovanligare att kvinnor gör det.
Därför kan en del män som skickar bilder på sin penis göra det med syftet att hetsa upp kvinnan och kanske få en bröstbild tillbaka.
- Men kvinnor blir inte stimulerade på samma sätt. Det är alltså en stor kommunikationsmiss.
Caroline blev förvånad när hon fick en dickpic
Carolines intresse för ämnet började för ungefär tre år sedan när hon själv fick några bilder skickade till sig.
- Jag blev så oerhört förvånad. Jag förstod inte varför jag fick dem. Var det meningen att jag skulle svara? Hade jag sagt något som gjorde att personen som skickade bilden tyckte det var en bra idé? Jag frågade uppriktigt vad jag ska göra med bilden men jag fick inget svar.
Carolines bokidé nobbades av tre förlag innan hon slutligen hittade ett som ville ge ut boken Män visar kuken för mig, som innehåller tio essäer om ämnet.
- Förlagen uttryckte nog intresse men de var väl oroade för om någon skulle köpa en hel bok om dickpics. Och så undrade de säkert hur mycket det egentligen finns att säga om bilderna.
Jag blev så oerhört förvånad. Jag förstod inte varför jag fick dem.
Caroline själv tycker såklart att det finns massor att säga. Det är ett samhällsfenomen som kan analyseras, och för henne som journalist är det inget konstigt att vilja gå till botten med det hela.
- Jag kanske var lite för tidig, det här var ju tre år sedan. Men det var självklart att det här var ett symptom på något mycket större. Sedan blev boksläppet verkligen i tiden eftersom boken kom ut ungefär samma vecka som #MeToo brakade loss.
Att avbilda sin penis är inte någon ny idé
Att skicka kukbilder är ett relativt nytt fenomen, men idén om att avbilda sig själv i något slags uppvaktningssyfte är gammal.
Caroline berättar om ett självporträtt gjort på 1700-talet, där konstnären lagt ner väldigt stor möda på att även avporträttera sin penis.
Vi har också under lång tid både fotat och filmat våra kroppar i ett uppvaktande syfte. Egentligen är det bara tekniken som nu gjort det enklare.
Bilderna är sällan önskade
Varför män skickar bilder på sin penis är kanske svårt att veta, men en sak är säker, och det är att bilderna väldigt sällan får en positiv respons från mottagaren.
- Jag har inte stött på en enda kvinna som tyckt att det är superhärligt att få en dickpic, så därför definierar jag bilderna som oönskade.
De bilder som Caroline haft med i sin undersökning är sådana som skickats i något slags uppvaktingssyfte, till exempel via en dejtingsajt.
Kvinnorna som mottagit dem har reagerat med allt från mild irritation till djupt obehag.
Men varför fortsätter de då skicka de här bilderna?
- Ja, det är en bra fråga. Det finns dels en kalkyl som går ut på att om jag skickar det här till tio personer så kanske en i alla fall uttrycker något slags intresse.
Använder dejtingappar på olika sätt
I dejtingvärlden handlar mycket om att lägga ut krokar och se om man får napp någonstans, men kvinnor använder inte exempelvis Tinder riktigt på samma sätt.
- Vi är lite mer selektiva och investerar hellre mer tid i färre personer, säger Caroline.
Ska man tycka synd om männen som skickar bilder på sin penis eller hur ska man tänka?
- Jag tycker det finns en tragisk kommunikationsmiss mellan män och kvinnor i dejtingsammanhang. Självklart vill alla ha kärlek och närhet, och sex. Men det råder en väldig diskrepans mellan vad man uttrycker och vilket svar man får.
Caroline säger att vissa män tror att alla som befinner sig på Tinder är ute efter sex.
- Men vem har sagt det? Jag har inte sett det i någon programförklaring.
Ifall du får en oönskad kukbild är kommunikation viktigt
Ifall du får en oönskad kukbild ska du utgå ifrån dina egna känslor.
- De som har reagerat med stort obehag har kanske orsak att gå vidare med det och polisanmäla – om inte annat för sin egen skull och för statistikens skull. Men jag tycker att man ska gå enligt sin egen känsla och vara ärlig.
Det är viktigt att du berättar för avsändaren att du inte gillade bilden och att han kunde ha frågat innan. På det här sättet kan du minska på kommunikationsmissen som Caroline pratar om.
- Den känns ganska sorglig och nästan lite hotfull. Hur ska vi kunna dejta om vi missförstår varandra och inte pratar om det?
Att hänga ut mannen kanske inte en så bra idé
En del kvinnor kanske vill hänga ut mannen som skickat kukbilderna genom att lägga upp bilden på sociala medier som en slags hämnd. Ett sådant förfarande är Caroline kluven till.
- Att hänga ut personen har att göra med känslan av att bli förorättad. Man vill ge avsändaren samma upplevelse som man själv fått, så att personen ska förstå att det känns obehagligt.
Då bekräftar man bara att manligheten sitter i kuken.
Om man upplever en kukbild som en invasion i det privata motsvarar det kanske att hänga ut någon på sociala medier. Men frågan är om det är en lösning i det långa loppet?
Det kanske inte leder till färre kukbilder. I stället kanske det leder till en ännu större klyfta mellan män och kvinnor.
- Det som jag ställer mig helt emot är att håna bilden och säga till exempel ”det där var en jätteliten kuk” eller något liknande. Det leder ju ingenstans. Då bekräftar man bara att manligheten sitter i kuken på något vis.