Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittisk militär sätts in för att hjälpa till med utredning och sanering efter nervgasattacken

Från 2018
Uppdaterad 09.03.2018 17:23.
Personal i skyddsdräkter spände på torsdagen upp ett skyddstgält över den bänk där Skripal och hans dotter hittades.
Bildtext Personal i skyddsdräkter spände på torsdagen upp ett skyddstält över den bänk där Skripal och hans dotter hittades.
Bild: AFP / Lehtikuva

Omkring 180 specialutbildade militärer har skickats till småstaden Salisbury, i södra England, för att hjälpa polisen efter nervgasattacken mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter.

De militärer som skickats till Salisbury är specialutbildade i försvar mot kemisk krigsföring och i sanering, uppger det brittiska försvarsministeriet.

Enligt ministeriet har polisens enhet för terrorismbekämpning begärt hjälp av specialutbildad militär för att flytta bort ambulanser, andra fordon och föremål som kan ha förorenats i samband med incidenten.

Enligt BBC ska militärerna också hjälpa till med utredningen av den misstänkta nervgasattacken mot Sergej Skripal och hans dotter Julia.

De två hittades medvetslösa på en parkbänk utanför ett köpcentrum i Salisbury i söndags.

Polisen uppgav redan på onsdag att Skripal och hans dotter hade utsatts för ett mordförsök med hjälp av nervgift. Polisen avslöjade inte vilken typ av nervgift det handlar om.

Offrens tillstånd fortfarande "mycket allvarligt"

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd besökte Salisbury på fredagen. Rudd beskrev den misstänkta nervgiftsattacken som skamlig och upprörande.

Inrikesminister Amber Rudd (andra från vänster) mötte poliser och räddningspersonal under sitt besök i Salisbury på fredagen.
Bildtext Inrikesminister Amber Rudd (andra från vänster) mötte poliser och räddningspersonal under sitt besök i Salisbury på fredagen.

Rudd besökte också sjukhuset i Salisbury där Skripal och hans dotter vårdas.

- Tillståndet är fortfarande mycket allvarligt för de två personer som den här skamliga attacken riktades mot, sade Rudd.

Enligt sjukhuset är deras tillstånd fortsatt kritiskt.

Rudd fick träffa den polis som var en av de första som kom till parkbänken där Skripal och hans dotter hittades. Han har också fått intensivvård på distriktssjukhuset i Salisbury, men han mår nu bättre och kan sitta upp och prata.

Köpcentret Maltings i Salisbury var avspärrat fortfarande på fredagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Köpcentret Maltings i Salisbury som Skripal och hans dotter besökte innan de kollapsade på parkbänken var fortfarande avspärrat på lördagen.

Fruns och sonens gravar avspärrade

Också den pub och den restaurang som paret besökte innan de gick in i köpcentret är avspärrade. Så också det hus där Skripal bor.

Dessutom har polisen spärrat av de två gravar i Salisbury, där Skripals fru och son ligger begravda.

Alexander Skripals grav har också spärrats av.
Bildtext Alexander Skripals grav har också spärrats av.
Bild: EPA-EFE/GERRY PENNY

Skripals fru Ludmilla dog hastigt i cancer 2012, hans 43-årige son Alexander avled i fjol av leversvikt under en semester i S:t Petersburg.

Ryssland avfärdar misstankar som "propaganda"

Den före detta underrättelseofficeren Sergej Skripal dömdes till 13 års fängelse i Ryssland 2006, då han avslöjats som dubbelagent och efter att han röjt flera ryska spioners identiteter för den brittiska underrättelsetjänsten MI6.

Sergej Skripal inför en militärdomstol i Moskva år 2006.
Bildtext Sergej Skripal inför en militärdomstol i Moskva år 2006.
Bild: AFP / Lehtikuva

Moskva släppte Skripal och tre andra personer 2010 i utbyte mot tio ryska spioner som hade fängslats av amerikanska FBI.

Den misstänkta nervgiftsattacken mot Skripal har jämförts med fallet Aleksandr Litvinenko. Den före detta KGB-översten och regimkritikern dog i London 2006 i strålsjuka, efter att ha förgiftats med polonium-210.

Flera utredningar har slagit fast att Litvinenko mördades på två ryska agenter, troligen med Kremls goda minne. Det har tillbakavisats av Ryssland.

På fredagen bevakade polisen den italienska restaurang där Sergej Skripal och hans dotter åt på söndagen.
Bildtext På fredagen bevakade polisen den italienska restaurang där Sergej Skripal och hans dotter åt i söndags.
Bild: EPA-EFE/GERRY PENNY

Misstankarna har också nu riktats mot Ryssland.

- De beskyller oss för allt som går fel på hela planeten, sade Rysslands försvarsminister Sergej Lavrov på fredagen.

- Det här är helt enkelt propaganda, ämnad att öka spänningarna, sade Lavrov.

Den brittiska inrikesministern Amber Rudd talade om hur det nu måste utredas varifrån det nervgift kom som Skripal och hans dotter misstänks ha utsatts för. Hon varnade för förhastade slutsatser om vem som ligger bakom attacken.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Diskussion om artikeln