Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vardagshjälten Tony Forsbacka: Alla kan inte göra allt men alla kan göra nånting

Från 2018
Uppdaterad 10.03.2018 17:02.
Vardagshjälten Tony Forsbacka är ordförande för Nykarleby Flyktingvänner - Spela upp på Arenan

Tony Forsbacka i Nykarleby är en vardagshjälte tillsammans med de andra i föreningen Nykarleby Flyktingvänner. Föreningen stöder och hjälper de cirka femton ensamkommande asylsökande ungdomar som finns i Nykarleby.

Ett par av de asylsökande ungdomarna i Nykarleby har utvisats ur landet, en somalier har skickats till Italien enligt Dublinavtalet och en afghan tillbaka till Afghanistan.

Vardagshjälten Tony Forsbacka

Tony Forsbacka kan kallas vardagshjälte i Nykarleby, han uppvisar ett stort engagemang och ett stort hjärta för de ensamkommande flyktingungdomar som finns i staden sedan hösten 2015. Ungdomarna bor och studerar vid Kristliga folkhögskolan.

Tony Forsbacka tillsammans med Daniel, Amir och Abdi
Bildtext Tony Forsbacka med Daniel, Amir och Abdi
Bild: Yle/Kjell Vikman

- De började studera finska eller svenska och fick hemläxor och behövde hjälp med hemläxorna.

Av en tillfällighet kom det fram att alla pojkarna var intresserade av fotboll och sommaren 2016 ordnades EM i fotboll i Frankrike.

- Jag har nog aldrig sett så många matcher på tv i ett EM förr, säger Tony Forsbacka.

Drivkraften till att hjälpa

Tony Forsbacka arbetar till vardags som nätverkschef vid Energiverket i Nykarleby. Han har tre vuxna söner som inte längre bor hemma och både han och frun Åsa tyckte att det fanns tid att göra något för andra människor.

- Jag har tänkt att ifall mina söner behöver hjälp nångång, så kanske de får det av någon vänlig själ nånstans. Det här är mitt sätt att ge något tillbaka.

- Man lär sig så mycket av andra människor, hur de lever och har det, man kommer så nära in på det.

Enklare med en förening

Till en början var det en oorganiserad grupp av likasinnade i Nykarleby som ställde upp för de ensamkommande ungdomarna som bodde i staden.

Snart nog visade det sig att det med tanke på verksamheten var bäst att bilda en förening med en styrelse.

- Vi ordnar olika tillställningar men det blev lite knepigt om man behövde ansöka om bidrag och det måste gå via privatpersoners konton, det blev som en gråzon.

- Det kom många med i föreningen och idag har vi väl ett hundratal medlemmar.

Två av ungdomarna har utvisats

Föreningen har bland annat hjälpt till med skjutsar vid besök hos advokater och Migrationsverket.

Två av ungdomarna har fått negativa besked och blivit utvisade ur landet, en del fall är överklagade till förvaltningsdomstolen.

- De får studera och flera av dem kan tala en helt bra bra finska eller svenska, de vill lära sig allt, det är roligt att ha att göra med sådana pojkar.

Vad har hänt med dem som skickats iväg?

- En somalisk pojke skickades enligt Dublinavtalet tillbaks till Italien och en afghan till Afganistan. Somaliern har en brits där han får sova på natten men på dagarna måste alla lämna förläggningen.

- Och afghanen hade lärt sig svenska och finska och hade en flickvän i Nykarleby i 1,5 år. Han har gömt sig och vi vet inte exakt var han befinner sig men han hoppas på att kunna återvända till Finland lagligt enligt Schengenavtalets krav när två år har gått.

Trivs i Nykarleby

Ungdomarna trivs bra i Nykarleby och de har också accepterats väl i Nykarleby enligt Tony Forsbacka. De känner sig jättevälkomna och det är enligt Tony ingen självklarhet i dagens värld.

- En pojke har som sin högsta önskan att få bo i Nykarleby och spela fotboll i NIK.

Delta på egna villkor

Tony Forsbacka välkomnar mer än gärna andra att komma med i den verksamhet han är med och driver.

- Då är det bara att ta kontakt med mig eller Anne-Marie Rudnäs i vår styrelse. Man får vara med på sina egna villkor i verksamheten.

- Alla kan inte göra allt men alla kan göra någonting.

Vardagshjälte Tony Forsbacka i Nykarleby

24:54

Vardagshjältar

Diskussion om artikeln