Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s människorättschef vill dra Burma inför Internationella brottmålsdomstolen

Från 2018
Zeid Ra'ad al-Hussein

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein kräver att Burma dras inför Internationella brottmålsdomstolen ICC med anledning av de påstådda grymheterna mot den muslimska minoriteten rohingya i Burma.

Zeid uppmanade under en presskonferens i Genève den burmesiska regeringen att låta internationella observatörer utreda misstänkta fall av folkmord på rohingya.

- Vi säger att det finns starka misstankar om att fall av folkmord kan ha inträffat. Men bara en domstol kan bekräfta det här, säger människorättschefen.

FN:s biträdande generalsekreterare för mänskliga rättigheter Andrew Gilmour säger för sin del efter besök på flyktingläger i Bangladesh att de etniska rensningarna i Burma uppenbarligen fortsätter.

- Jag tror inte att vi kan dra någon annan slutsats, säger han.

FN säger att dödandet och det sexuella våldet i delstaten Rakhine i Burma har minskat sedan augusti och september. Nyanlända rohingyaflyktingar från Burma kommer ändå enligt FN med trovärdiga uppgifter om fortsatt dödande, våldtäkter, tortyr, bortrövanden och påtvingad svält.

- Det verkar som om det omfattande och systematiska våldet mot rohingya skulle fortsätta, säger Gilmour.

“President i behov av psykiatrisk bedömning”

Zeid Ra'ad al-Hussein har uttalat sig också om Filippinerna och landets president Rodrigo Duterte.

Duterte har bland annat riktat svavelosande verbala angrepp mot FN-rapportörer och har också krävt att en FN-tjänsteman stämplas som terrorist.

Zeid säger att Dutertes beteende får en att tro att han borde underkasta sig en psykiatrisk bedömning av något slag.

Zeid och andra FN-tjänstemän har också påtalat Dutertes kontroversiella knarkkrig. Polisen har dödat över 4 100 personer som misstänks för narkotikabrott.

Duterte har kritiserat i synnerhet FN-rapportören Agnes Callamard som granskar fall där den filippinska polisen utan rättslig prövning dödat misstänkta brottslingar.

Agnès Callamard, FN:s specialrapportör om utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar.
Bildtext Agnès Callamard, FN:s specialrapportör om utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar

Zeid nämnde på torsdagen också medierapporter enligt vilka Duterte uppges ha använt en svordom och hotat att ge Callamard ett slag i ansiktet. Vidare har det filippinska justitieministeriet åtalat FN-rapportören Victoria Tauli Carpuz för terrorism.

Enligt Zeid anser Carpuz att åtalet beror på kommentarer hon fällt om våldet mot ursprungsbefolkningen på Mindanao. Duterte har utfärdat undantagstillstånd på ön i ett försök att bekämpa islamister.

Zeid säger att det är oacceptabelt att på det här sättet behandla en specialrapportör som representerar det internationella samfundet.

- De här attackerna kan inte gå obesvarade, sade Zeid.

Källor: Reuters, AFP, ohchr.org