Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barbro fick göra allt som en präst gjorde redan innan hon prästvigdes: "Egentligen skulle jag inte ha fått hålla gudstjänst"

Från 2018
Uppdaterad 13.03.2018 10:42.
Sjukhuspräst Barbro Eriksson.
Bildtext – Det är rätt sällan som jag möter negativa attityder mot kvinnliga präster här på sjukhuset, säger präst Barbro Eriksson.
Bild: Lukas Rusk

Barbro Eriksson är i dag sjukhuspräst vid Mejlans sjukhus. Där har hon jobbat i tio år och före det var hon församlingspräst i Kyrkslätt. Den 6 mars 1988 blev Eriksson prästvigd, tillsammans med 93 andra kvinnliga teologer, som blev Finlands första kvinnliga präster.

– Det var ett enormt mediepådrag, både innan, under och efter prästvigningen, säger Eriksson.

Prästvigningen televiserades i direktsändning.

– Jag minns att kameran var innanför altarringen, så man kunde se våra ansikten under hela förrättningen, säger Eriksson.

Eriksson berättar att hon och hennes kolleger bestämde sig för att hålla låg profil.

– Men sist och slutligen höll vi kanske inte så låg profil – snarare blev vi kändisar. Det var många intervjuer och vi kände att vi blev ett ansikte för förändringen i kyrkan.

Otrevliga brev och dyrbara gåvor

Många kvinnoprästmotståndare tog också kontakt med Eriksson.

– Jag fick många otrevliga brev och samtal hem. Ibland kunde de som ringde inte vänta med vad de hade att säga innan jag hann komma till telefonen så de pratade med mina barn eller min man, säger Eriksson.

Eriksson minns ett brev där någon hade klippt ut hennes ansikte, ritat pilar och skrivit otrevliga saker.

– Jag vill inte återge vad som stod i brevet. Men jag fick också en massa gåvor och tack. De var så många som var glada över att kyrkan tagit det här steget. De kunde ju inte skicka sina gåvor till kyrkan!

Eriksson säger att många av gåvorna var fina och dyrbara.

– Folk skickade tavlor, blommor och böcker. Några skrev till och med egna dikter. Jag har aldrig fått så mycket positiv respons!

"Vi fick en flick-präst"

Ånnu i dag möter Eriksson då och då att folk ifrågasätter hennes kompetens som präst på grund av att hon är kvinna.

– Ibland skrattar folk och säger: "Vi fick en flick-präst!" Vadå flick-präst?

Sjukhuspräst Barbro Eriksson med hennes sockentyg framför sig.
Bildtext Barbro Eriksson fick ett vackert sockentyg av församlingrådet då hon blev prästvigd för trettio år sedan. Framför henne på pallen är hennes sockentyg som hon använder på Mejlans sjukhus då någon patient vill ta nattvarden.
Bild: Lukas Rusk

Hon säger ändå att hon känner att hon fått både förtroende och stöd av församlingen och hennes kolleger både före och efter att hon blivit präst.

– Jag jobbade som lektor i församlingen innan jag blev präst. Vår dåvarande kyrkoherde, som var en äldre herre, lät mig till och med hålla gudstjänster.

Lektorsbefattningen motsvarade på alla sätt ett prästjobb.

– Det visade sig att jag egentligen inte ha fått hålla gudstjänster. Men kyrkoherden sade bara att jag skulle hålla dem så hade jag erfarenhet sedan när jag blev präst, säger Eriksson.

Lyssna på vår intervju med Eriksson på Arenan om du vill höra om bland annat hur Eriksson hanterar kvinnoprästmotståndare i dag.

Yle Huvudstadsregionen: Trettio år av kvinnliga präster: "Mest har jag fått positiv respons för mitt arbete"

12:49