Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

JHL: Energi- och nätverksbranschen går i strejk om inte resultat uppnås

Från 2018
Kolkraftverket på Hanaholmen, Helsingfors
Bildtext Tiotals kraftverk kan påverkas av JHL:s strejkvarsel. Det är oklart vilka krfatverk det gäller men det kan beröra Hanaholmens kolkraftverk i Esbo.
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL meddelar att tre av deras medlemsorganisationer går i strejk den 26 mars om avtalsförhandlingarna inte ger resultat före det.

Energi-, ICT- och nätverksbranscherna berörs av strejkhotet. ICT-branschen innebär informations- och kommunikationstekniska sektorn.

Den planerade strejken påverkar verksamheten i flera tiotals kraftverk. JHL beslöt att varsla om strejk då arbetsgivarna inte visat något som helst tecken på flexibilitet i förhandlingarna.

Strejken stoppar arbetet i nästan hundra bolag och på cirka 250 arbetsplatser den 26 mars om en avtalslösning inte uppnås före det. Strejken avslutas den 28 mars kl. 18.

JHL beslöt att sätta fart på förhandlingarna genom strejkvarsel eftersom arbetsgivarna framförde alltför stränga ramar inom vilka förhandlingarna skulle föras, motiverar facket sitt beslut.

Enligt JHL har arbetsgivarsidan inte visat intresse av att diskutera de önskemål arbetstagarna har om bland annat förtroendemannasystemet och löneskillnader.

Diskussion om artikeln