Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Om lika många barn försvann skulle det väcka uppståndelse” - Sunnuntaisuomalainen: Närmare tio minnessjuka försvinner dagligen

Från 2018
Vanhus
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I fjol fick polisen nästan 3 400 anmälningar om personer med minnesstörningar som var försvunna. De gånger när anhöriga, vårdare och grannar själva hittar den försvunna finns inte med i statistiken.

Varje dag försvinner närmare tio personer med minnessjukdomar från sina hem eller från vårdinrättningar. Det uppger Polisstyrelsen för tidningsgruppen Sunnuntaisuomalainen (artikeln kräver inloggning).

Polisstyrelsen har på Sunnuntaisuomalainens begäran gått igenom siffrorna och det är troligen första gången någonsin som sådan här statistik publiceras i Finland.

Om det fortsätter så här kommer polisen och Frivilliga räddningstjänsten att drunkna i mängden fall

Under hela fjolåret rapporterades sammanlagt 3 379 fall om försvunna minnessjuka till polisen, alltså nästan tio fall varje dag. Antalet har ökat de senaste åren.

De gånger när anhöriga, vårdare och grannar själva hittar den försvunna finns inte med i statistiken.

I Finland finns det omkring 93 000 personer med svår eller medelsvår minnesstörning, och räknar man med de lindrigare fallen blir det 100 000 till.

Spaningar trappas ned efter några dagar

Pasi Murto är ordförande för Röda korset i Asikkala och spaningsutbildare för Frivilliga räddningstjänsten.

- Om det fortsätter så här kommer polisen och Frivilliga räddningstjänsten att drunkna i mängden fall, säger han till Sunnuntaisuomalainen.

Hemvården stramas åt men samtidigt sägs det att man ska bo hemma längre

När en äldre person försvinner är sannolikheten att hen hittas vid liv liten redan efter två dagar.

- Minnessjuka har hittats vid liv efter 3-4 dagar. Men några dagar är nog en sådan gräns att efter det trappar man ned spaningarna. Då är det osannolikt att en person som inte lyckats hitta mat och skydd är vid liv, säger Murto.

En omöjlig ekvation

I räddningslagen står att alla människor är lika värda. Enligt Taina Laakso på Alzheimer Centralförbundet förverkligas denna princip ändå inte då det handlar om personer med minnessjukdomar.

- Statistiken berättar om våra värden och attityder. Till exempel stramas hemvården åt hela tiden men samtidigt sägs det att man ska bo hemma längre. Det är en omöjlig ekvation, säger Laakso till Sunnuntaisuomalainen.

- Om lika många barn försvann skulle det väcka uppståndelse, säger hon.

Diskussion om artikeln