Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Dekorera med frodiga solrosor av papper

Från 2018
Uppdaterad 23.03.2018 10:52.
Så här gör du frodiga solrosor av papper - Spela upp på Arenan

Nu behöver vi alla lite sol och värme och växtlighet! Eller åtminstone illusionen av frodig växtlighet. Och med frodig menar jag i stort format, som rejäla solrosor i papper.

Du behöver:

 • kartongrör
 • färgat papper A4 (gärna olika nyanser av gult)
 • kräppapper i grönt
 • frigolitbollar
 • stiftlim
 • universallim
 • limpistol
 • tejp
 • sax
 • hobby- eller akrylfärg
 • engångspappersmuggar

Solrosens mitt består av en boll i frigolit. Runt omkring den kommer alla kronblad att fästas. Börja med att måla frigolitbollen brun. Låt torka.

Klipp till bitar av grönt kräppapper. Biten bör vara som omkretsen på kartongröret plus några extra centimeter. Fäst kräppappret längs hela kartongröret med stiftlim.

Solrosens blomblad skapas av en stor mängd pappersstrutar, gärna i olika nyanser av gult och orange. Om du utgår från A4 storlek på pappret, så kan du med fördel korta av långsidan genom att klippa bort 5-7 cm. Sedan klipper du pappret i tre delar.

Du kommer att behöva många strutar så klipp till rejäla högar av papper!

Forma pappren till strutar och tejpa fast i den spetsiga änden. Exakt hur många strutar du behöver beror på hur tätt de monteras på frigolitbollen och hur stor solrosen blir.

Värm upp limpistolen. Testa hur du vill ha blombladen innan du börjar limma. Det blir olika former på blomman beroende på var du börjar varvet av strutar.

Närbild på stor solros i papper.
Bild: Strömsö - Carina Ahlskog

Dra en limsträng från mitten av struten ner mot spetsen och fäst en strut i taget. Håll några sekunder innan du limmar nästa. När första varvet är klart fortsätter du på nästa och då placeras strutarna i mellanrummen från det första varvets strutar.

När formen känns bra är solrosen klar. Nu skall den fästas i kartongröret och det gör du med hjälp av en pappersmugg.

Klipp muggen mitt itu. Sätt lim på övre kanten av en mugghalva och fäst den på baksidan av frigolitbollen. Låt limmet torka ordentligt innan du trycker ner mugghalvan så långt det går i kartongröret.

Om solrosen skall stå som dekoration mitt i rummet behöver baksidan snyggas till. Klipp en cirkel av det gröna kräppappret och limma över skarven mellan rör och blomma.

Baksida av solros i papper.
Bild: Strömsö - Carina Ahlskog

Några gröna blad till blomstjälken gör helheten snyggare. Klipp ut blad i grön tunn kartong och limma fast i piprensare eller strån. Gör hål i kartongröret och tryck ner bladstjälkarna. Fäst med lim.

Vill du att solrosen skall stå rakt i en kruka är det bäst att fylla den med sand eller grus så den blir stabil.

Tre stora solrosor gjorda av papper i krukor.
Bild: Strömsö - Carina Ahlskog

På andra språk

Diskussion om artikeln