Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den oförtröttlige spelaren som knappast ens vill bli president – Vladimir Zjirinovskij är den ryska politikens narr

Från 2018
Uppdaterad 17.03.2018 06:22.
Vladimir Zjirinovskij, det ryska presidentvalets narr.
Bildtext Vladimir Zjirinovskij, det ryska presidentvalets narr.

Han ändrar åsikt på några sekunder, gör stora utspel och är trogen Putins linje.

En av de åtta kandidaterna i det ryska presidentvalet den 18 mars är veteranpolitikern Vladimir Zjirinovskij. Han kandiderar nu för sjätte gången i ett presidentval, utan att ha en chans att bli vald.

Vladimir Volfovitj Zjirinovskij är den som kallas in då det behövs fart och fläng i en tv-diskussion. Han och hans liberaldemokratiska parti är en låtsasopposition som för mycket liv men alltid i slutändan stöder president Putins politik och står bakom det som presidentens stödparti Enade Ryssland vill.

Det liberaldemokratiska partiet, LDPR, står varken för liberala eller demokratiska åsikter, men det har genom sin dynamiske ledare alltid en plats i blickfånget och brukar få kring tio procent av rösterna i ryska parlamentsval.

Störst framgång hade partiet i det allra första valet där det var med, 1993, då fick LDPR 22,9 procent av rösterna. Nästbäst resultat kom i valet 2016, 13,24 procent, vilket innebar en andraplats i valet efter vinnaren Enade Ryssland.

Vladimir Zjirinovskij drar lotten som bestämmer LDPRs plats i valsedeln
Bildtext Vladimir Zjirinovskij är färgstark och oförutsägbar med sina starka uttalanden.
Bild: EPA

Färgstark och oförutsägbar

Själv innehar Vladimir Zjirinovskij rekord i att vara kandidat i presidentval i Ryssland, i valet den 18 mars är han med för sjätte gången.

Han har aldrig fått ens så mycket som tio procent av rösterna, 2008 då Dmitrij Medvedev valdes till president, gjorde Zjirinovskij sitt bästa presidentval med ett stöd på 9,35 procent.

Det är inte genom sin politiska linje utan genom sitt färgstarka språk och oförutsägbara beteende som Zjirinovskij har hållit sin position i den ryska politiken.

Han kan ändra åsikt hur snabbt som helst. Under vinterns valkampanj sa han tillexempel att ingen riktig man någonsin förolämpar en kvinna.

Bara för att några dagar senare kalla sin motkandidat Ksenija Sobtjak både hora och dumbom under en debatt på tv. Sobtjak retade sig så till den grad att hon med fart tömde innehållet i ett glas vatten över Zjirinovskij.

Ksenia Sobtjak talar på konferens i december 2017.
Bildtext Zjirinovskij har lyckats provocera motkandidaten Ksenija Sobtjak att hälla ett glas vatten över honom.

Brokig bakgrund

Med den duschen påminde hon publiken om en incident som Zjirinovskij själv ställde till med för över tjugo år sedan. Under en diskussion på tv 1995 slängde han apelsinjuice i ansiktet på den dåvarande guvernören i Nizjnij Novgorod, Boris Nemtsov, mannen som senare blev en aktiv oppositionspolitiker och mördades intill Kreml i februari 2015.

Zjirinovskijs bakgrund är lika brokig som hans framtoning. Han föddes i Kazakstan 1946.

Hans mor var ryska och hans far tysk. Fadern hette Wolf Eidelstein, han deporterades till Polen strax efter att han gift sig med Zjirinovskijs mor.

Zjirinovskij kände aldrig sin far och har sitt efternamn av sin styvfar som också hette Vladimir Zjirinovskij. Det finns motstridiga uppgifter om huruvida Zjirinovskij som barn bar efternamnet Eidelstein.

Han var sin mors sjätte barn och har två bröder och tre systrar. Systrarna bar namnen Vera, Nadezjda och Ljubov, alltså tro, hopp och kärlek.

Offer för sina starka känslor

Det finns ett otal exempel på radikala uttalanden från Vladimir Zjirinovskij. Han har bland annat sagt att alla utlänningar borde deporteras från Ryssland så att ryssarna ska kunna få jobb.

Han har uttalat sig förstående om homosexualitet och sagt att det är något naturligt som alltid har förekommit. Lika förstående är han till månggifte och har föreslagit att det ska tillåtas.

Zjirinovskij har själv två utomäktenskapliga barn. Hans son som är född inom äktenskapet bär sin mors efternamn heter Igor Lebedev och är invald i det ryska parlamentets underhus, Duman, som medlem i sin fars parti.

I en intervju för Yle 2016 sa Vladimir Zjirinovskij att han ibland är ett offer för sina starka känslor och därför kan uttala sig radikalt.

Han hävdade att han lätt tar till hög röst och svordomar om han blir hetsad.

Då han får tala i lugn och ro utan avbrott händer det inte. Under intervjun var Zjirinovskij påfallande trött och satt djup nedsjunken i en stol.

Skärmdump från kampanjvideo inför dumavalet 2016
Bildtext För president Vladimir Putin är Vladimir Zjirinovskij en nyttig figur.
Bild: LDPR

Frågor ur vardagslivet

Vanligtvis visar den nu 71-årige politikern upp stor energi och hans program under valkampanjen har varit imponerande, så gott som varje dag har hans partibyrå publicerat nya videor från Zjirinovskijs framträdanden och möten.

Sin långa politiska karriär förklarade Zjirinovskij med att han talar ett språk som alla förstår och tar upp frågor ur vardagslivet. Trots det ansåg han att de viktigaste samhällsfrågorna inte var ekonomi, pensionsåldern eller boende utan parti- och valsystemet.

Han ansåg att det bara behövs tre partier i Ryssland och att bara den som representerar ett parti med ledamöter i parlamentet ska få ställa upp i presidentval.

Ofarlig opposition

Zjirinovskij är filosofie doktor, jurist och expert på Mellanöstern. Förutom ryska talar han engelska, franska, tyska och turkiska.

För president Vladimir Putin är namnen Zjirinovskij en mycket nyttig figur. Han och hans parti står för något som kan framstå som oppositionspolitik men som i själva verket är en ofarlig, organiserad och kontrollerad föreställning som samlar röster av sådana som inte vill rösta på Putin.

Inom litteraturen finns begreppet trickster-figur, med det avser man en karaktär som för in motsättning och spänning i ett skeende. En trickster är listig och lurar andra, i folksagorna är räven ofta trickstern som lurar den långsamma björnen.

Utan den bluffande och överraskande trickstern vore mången saga tråkig. Utan Zjirinovskij vore den ryska politiken kanske även tråkigare – men säkert också sakligare.

Diskussion om artikeln