Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Alkohollagen bjöd på tråkig överraskning - Fiskars bryggeri får inte sälja starka ölsorter till kunderna

Från 2018
Jari Leinonen
Bildtext Jari Leinonen är vd för Fiskars bryggeri.
Bild: Yle / Jonas Sundström

Fiskars bryggeri får trots allt inte sälja så kallat hantverksöl direkt till kunderna i sin butiksbod. Det är tragikomiskt, säger bryggeriets vd Jari Leinonen.

Den nya alkohollagen tillåter små bryggerier att sälja så kallat hantverksöl som innehåller mer än 5,5 procent alkohol direkt till kunderna.

Det här är något som bland annat Jari Leinonen från Fiskars bryggeri gladde sig över då lagen godkändes.

Men nu har det visat sig att Fiskars bryggeri trots allt inte får sälja sina starkare ölsorter i bryggeributiken. Orsaken är att bryggeriet delvis har samma ägare som destilleriet Ägräs Distillery i lokalen intill.

För ivriga företagare

Alkohollagen stipulerar nämligen att små bryggerier inte får vara beroende av andra alkoholtillverkare; och det är den formuleringen som nu sätter käppar i hjulet för ölförsäljningen.

- Vi har varit ivriga och varit med och grundat Ägräs Distillery här intill. Därför tolkas det som om vi är beroende av destilleriet, även om bryggeriet är ett helt eget aktiebolag, säger Jari Leinonen.

Lokala örter som kan användas i drycker
Bildtext Jari Leinonen sitter också i styrelsen för Ägräs Distillery.
Bild: Yle/Monica Slotte

Svårare att testa specialsorter

Ekonomiskt är det inte ett speciellt hårt slag att bryggeriet inte får sälja sina starkare ölsorter direkt till kunderna, säger Leinonen.

Däremot påverkar det möjligheten att testa nya produkter och planera inför framtiden.

- Den egna butiken är ett bra ställe att sälja små specialpartier i och testa på spännande saker för att sedan veta om det lönar sig att föra dem vidare. På det sättet drogs mattan under fötterna på oss och det är ett hårt slag, säger han.

Förklaringar till turisterna fortsätter

Det rör sig mycket turister i Fiskars och många av dem testar på något av bryggeriets starkare öl på restaurangerna i byn.

Jari Leinonen och hans kollegor har redan i flera år varit tvungna att förklara för dem varför man inte kan köpa samma öl i bryggeriets butik.

- Samma förklaringar fortsätter nu och det känns dumt, säger Leinonen.

Hoppas lagen ändras

I utkastet till alkohollagen var texten formulerad så att små bryggerier inte ska vara beroende av andra bryggerier. Jari Leinonen lobbar nu för att texten i lagen ska återfå den formuleringen.

- Det här problemet gäller också andra bryggerier. Det kan finnas delägare som sitter i styrelser för andra alkoholföretag. Det är här skon klämmer för vår del, konstaterar Jari Leinonen.

Tidningarna Etelä-Uusimaa och Länsi-Uusimaa skrev under veckoslutet om Fiskars bryggeri och förbudet att sälja starka ölsorter.