Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Doctagon ger inte upp drömmen om finlandssvenskt vårdsamarbete

Från 2018
Uppdaterad 12.03.2018 17:49.
Två läkare skakar hand.
Bild: Lev Dolgachov

Hälsovårdsföretaget Pihlajalinna köper upp Doctagon och båda företagen lyfter fram tvåspråkighet som en viktig faktor. Samtidigt har Doctagons vd Stefan Wentjärvi aktivt förespråkat nya samarbetsformer för vård på svenska.

Ännu en vårdjätte växer ytterligare, Pihlajalinna köper Doctagon för drygt 30 miljoner euro.

Både Pihlajalinnas vd och Doctagons vd betonar att företagen ska stärka varandra. När de meddelar om affären lyfter de också båda fram tvåspråkigheten som något de ska satsa på.

- Vi ska gemensamt utnyttja den styrka vi har tillsammans, och det gäller också de tvåspråkiga regionerna, säger Doctagons vd Stefan Wentjärvi.

Vill ha finlandssvenskt vårdsamarbete

Att Pihlajalinna och Doctagon uppger sig satsa på tvåspråkighet är intressant med tanke på att Wentjärvi har varit en drivande kraft för att hitta nya samarbetsformer för att erbjuda vård på svenska.

Wentjärvi har talat för ett hybridbolag, ett samarbete mellan den privata sektorn, den offentliga och den tredje sektorn. Inga beslut har fattats. Hos Folkhälsan, en av de tilltänkta samarbetsparterna, säger man att man varken har tagit ställning för eller emot.

- Om vi hittar bra samarbetsmodeller så är vi väl positiva men annars tycker vi vi kan klara oss med egna krafter framåt, säger Stefan Mutanen, än så länge vd på Folkhälsan.

Om dagens affär ändrar på inställningen har han inte ännu någon åsikt om.

- Vi har inte tagit ställning helt enkelt. Det här kom som en nyhet och då måste man sätta sig ner och fundera vad det betyder, de diskussioner som förts har ju gällt Doctagon och nu är det Pihlajalinna i så fall, med dagens bud.

Ger inte upp

Stefan Wentjärvi kommer att fortsätta som vd för Doctagon och ger inte upp planerna på samarbete kring vård på svenska.

- Nu får vi bredare finansiella axlar men också bredare kompetens i Pihlajalinna, som redan länge har samarbetat med den offentliga sektorn med samägda företag och andra typer av strukturer.

Fortsätter diskussionerna med de andra finlandssvenska aktörerna i den här frågan?
- Absolut, för min egen del är jag mycket engagerad i frågan, det är en personlig fråga för mig. Jag kommer att satsa full energi på att driva den framåt. Oberoende av hur social och hälsovårdsreformen kommer att se ut eller ifall den inte ens blir av så kommer det att finnas behov av att vi har en tvåspråkig aktör på marknaden.

Diskussion om artikeln