Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

May gick hårt åt Ryssland i tal om nervgiftsattacken: "Mycket sannolikt att de ligger bakom"

Från 2018
Uppdaterad 12.03.2018 21:23.
12 mars: Theresa May uttalar sig om attacken på Sergei och Julia Skripal.
Bildtext Theresa May talade i parlamentet på måndagskvällen och konstaterade att Ryssland sannolikt är skyldiga till giftattacken på en före detta agent.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Theresa May sade i parlamentet att Ryssland troligtvis bär ansvaret för attacken på en före detta rysk agent och hans dotter. Enligt utredningen användes ett nervgift som är utvecklat i Ryssland.

- Det är högst sannolikt att Ryssland ligger bakom attacken.

Orden var förväntade men ändå kraftfulla. Premiärminister May fördömde attacken på före detta ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Far och dotter hade träffats för en bit mat på Zizzis i centrala Salisbury, och inte långt efter att de lämnat restaurangen hittades de medvetslösa på en parkbänk.

Sergej och Julia Skripal är i skrivande stund fortfarande på sjukhus. I deras system har utredare hittat ett nervgift, Novichok.

Novichok är ett militärt nervgift utvecklat av Ryssland.

"Typisk rysk attack"

May sade i sitt tal att det finns två alternativ. Antingen är det ryska myndigheter som ligger bakom attacken, eller så har ryska myndigheter slarvat bort en sats Novichok.

Ryssland har kategoriskt förnekat sin inblandning.

- Attacken har inget att göra med Ryssland, för att inte tala om ryskt ledarskap, konstaterade talespersonen Dimitrij Peskov tidigare på måndagen.

Sergei Skripal
Bildtext Sergej Skripal, i en kiosk inte långt innan mordförsöket.
Bild: AFP / Lehtikuva

Men May sade att den ryska ambassadören har kallats in till Downing Street för att förklara ett mönster av giftattacker med Rysslandskopplingar i Storbritannien.

Ambassadören ska också redogöra för hur ett ryskt, militärt gift har använts i ett mordförsök om inte Kreml beställt ett sådant mord.

- Vi kommer inte att tillåta sådana bryska mordförsök på oskyldiga civila på vår mark, dundrade May.

Attacken var den sjätte mordförsöket med kopplingar till Kreml på 12 år. Mest känd är poloniummordet på Aleksander Litvinenko 2006.

Ryska mordoffer i Storbritannien vilar dessutom på ett av det Kalla krigets mest kyliga stunder, då bulgariska desertören Georgi Markov mördades med ett med ricin förgiftat paraply 1978.

May utfärdade också en varning till Ryssland i höstas om cyberattacker med kopplingar till ryska hackare.

Potentiellt 500 civila offer

Oppositionsledaren, Labours ordförande Jeremy Corbyn, hade ingen direkt kritik till utredningen kring fallet Skripal men ifrågasatte Skripals säkerhetsläge och allmänhetens likaså.

Både han och May lovordade också polismannen Nick Bailey som också är sjukhusbunden efter att han kommit i kontakt med nervgiftet då Skripals upptäcktes i parken i Salisbury.

Myndigheterna har också bett de cirka 500 civila som uppskattas ha befunnit sig i området och på restaurangen Zizzis, samt på en närbelägen pub, vid tidpunkten att tvätta kläderna snarast.

Korrigering: På löpsedeln stod det ursprungligen felaktigt att Sergej och Julia Skripal hade dött. Detta rättades.

Diskussion om artikeln