Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns fullmäktige behandlade äldrerådets initiativ: "Inga beslut togs"

Från 2018
Uppdaterad 13.03.2018 10:43.
Rött silkesband runt hög med papper.
Bildtext Adressen om Almahemmet samlade 1996 underskrifter.
Bild: Yle/Monica Forssell

Under Kimitoöns fullmäktigemöte den 12 mars behandlade man initiativet som Kimitoöns äldreråd i höst framfört om att äldrerådets åsikter måste få beaktas i de frågor som rör de äldre i kommunen.

Fullmäktigeordförande Veijo Lücke (FS) säger att kommundirektören Anneli Pahtas förslag togs bort i båda paragraferna som fanns i föredragningslistan.

– När det var behandlat i styrelsen tog styrelsen inte det beslutet så att det skulle komma vidare till fullmäktige. Det är styrelsen som förbereder ärendena till fullmäktige, så det kan inte gå till så här. Därför tog kommundirektören bort sitt förslag i båda paragraferna.

– Det var Tomy Wass (VF) som ordagrant tog förslaget som det var och Jan-Erik Enestam (SFP) ändrade sedan lite och satt lite mera till det där förslaget. Sedan tog fullmäktige det enhälligt till behandling.

Sedan blev det diskussion där olika ledamöter fick säga sitt om saken, berättar Lücke, men inga beslut togs, säger han.

– Men man konstaterade att äldrerådets åsikter ska tas i beaktande bättre och att styrelsen ska ta upp de här sakerna bättre så att det inte kommer sådana här förändringar till fullmäktige.

Pensionärsföreningens namninsamling togs också upp under fullmäktigemötet, helt enligt lagen, och man konstaterade att man via namninsamlingen fått ta del av kommuninvånarnas åsikter när man fortsätter utreda Almahemmet och övriga fastigheter.

Tre motioner lämnades in

Under fullmäktigemötet lämnades också tre motioner in, säger Lücke. Den ena var från SFP där man ville börja ha medborgarkvällar runt kommunen för att bättre ta i beaktande befolkningens åsikter.

Jill Karlsson (SFP) lämnade också in ett förslag om att grunda ett kulturhus för konstnärer i någon av kommunens fastigheter.

Innan mötet gick motionen runt och fick 21 underskrifter, säger Lücke, vilket är en klar majoritet av de alla 27 ledamötena.

Den tredje motionen kom från Vänsterförbudet via Tomy Wass (VF).

– Gruppens motion handlade om det gamla huset vid Sabbelsvägen, det som börjat rasa. De tyckte att det är farligt och att kommunen ska kunna göra något med det, men det är ju en privatperson som äger det och inget har skett. Vinden blåser igenom gamla stora hus, säger Lücke.

Diskussion om artikeln