Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska svaret på britternas anklagelser: "en cirkus i parlamentet" – Putin säger inget innan utredningen är avslutad

Från 2018
Uppdaterad 13.03.2018 17:33.
Maria Zakharova på Rysslands utrikesdepartement.
Bildtext Maria Zacharova på Rysslands utrikesdepartement kallade Mays tal för en cirkus.
Bild: Maxim Sjipenkov / EPA

Maria Zacharova på Rysslands utrikesdepartement kallar brittiska premiärministern Theresa Mays uttalande om att Ryssland sannolikt ligger bakom attacken på en före detta rysk spion för en vecka sedan för "sagor".

Sergej Skripal, dottern Julia och en polis ligger på sjukhus efter att de attackerats med ett ryskt nervgift förra veckan, i katedralstaden Salisbury i södra England. På måndagen krävde Storbritanniens premiärminister en förklaring av Moskva och sade att Ryssland sannolikt är skyldiga.

Taleskvinnan Maria Zacharova på utrikesdepartementet sparade inte på orden i sitt svar till Westminster.

- Uttalandet är en del av en informationskampanj och en politisk kampanj. De kampanjerna baserar sig på provokation, säger Zacharova enligt nyhetsbyrån Interfax.

- Vi fick se en cirkusshow i Storbritanniens parlament.

Zacharova säger också att "kungariket kunde utreda tidigare fall i stället för att hitta på nya sagor". Ryska och brittiska relationer har länge varit kyliga på grund av mord på ryska medborgare i Storbritannien, som spionen Aleksandr Litvinenko, oligarken Boris Berezovskij och tre andra de senaste 12 åren.

Putin uttalar sig senare

Samtidigt som May, ryska ambassaden och Zacharovas utrikesdepartement grälar, var den viktigaste nyheten på statliga medier skådespelaren Oleg Tabakovs död.

På andra plats kom Putin som obrydd av händelserna i London deltog i ett jordbruksseminarium i Krasnodar. BBC åkte till staden, som ligger drygt två timmar från Svarta havet, och frågade Putin om mordförsöket i Salisbury.

- Vi är här för att koncentrera oss på jorbruk och på hur vi kan påverka människors liv, och ni frågar mig om någon tragedi. Red ut ärendet där och efter det kan vi diskutera saken, sade en enligt ögonvittnen road Putin.

Putin kommenterade inte affären efter att May hade hållit sitt tal i parlamentet.

Vladimir Putin under torsdagens presskonferens.
Bildtext Vladimir Putin.
Bild: YURI KOCHETKOV / EPA / All Over Press

Sergej Skripal är en före detta rysk agent med överstes rank, som agerade dubbelagent för brittiska underrättelsetjänsten på från 90-talet till 2006. Därför är Ryssland misstänkta.

Dottern Julia var på besök från Moskva.

Artikeln uppdaterades med en rättelse 13.3 kl.10. om att Putin uttalade sig till BBC-journalisten om affären innan Mays tal i parlamentet, inte efter det.

Diskussion om artikeln