Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Han kallas Darth Vader, Rasputin eller Monstret och är nu EU:s mäktigaste tjänsteman – men den märkliga utnämningen har fått Bryssel att koka

Från 2018
Uppdaterad 13.03.2018 08:24.
Martin Selmayr skakar hand med Jean-Claude Juncker
Bildtext Elaka tungor säger att det var Martin Selmayr (t.v.) själv som såg till att kommissionschefen Jean-Claude Juncker (t.h.) gjorde honom till topptjänsteman.
Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

I EU:s huvudstad är han sedan länge känd, nu snarare ökänd. Från att ha varit mäktig kabinettschef för kommissionsordförande Jean-Claude Juncker blev Martin Selmayr för några veckor sedan EU:s mäktigaste byråkrat och chef för 30 000 tjänstemän.

Men tillsättandet av den 47-åriga tyska juristen Selmayr som EU-kommissionens generalsekreterare föranleddes av en blixtsnabb och märklig procedur som fått Brysselbubblan att koka.

Det hela fick sin början för snart tre veckor sedan då Juncker på kort varsel sammankallade till presskonferens där han meddelade att Selmayr efterträder nederländaren Alexander Italianer på posten som generalsekreterare för kommissionen.

Beskedet tog inte bara journalistkåren utan också kommissionärerna på sängen. Inte utan orsak för själva proceduren var minst sagt märklig.

Gick det enligt regelverket?

Först utnämndes Selmayr till vice generalsekreterare men bara några minuter senare klättrade ha ännu högre på karriärstegen och blev högsta chef för EU:s verkställande organ, kommissionen.

Det här efter att 61-åriga Italianer som ännu hade drygt två år kvar på posten plötsligt meddelade att han går i pension.

Dessutom fanns det bara en annan förutom Selmayr som sökte jobbet. Personen visade sig vara Selmayrs tidigare vicechef, men hon drog tillbaka sin ansökan i sista stund.

I veckor har eminenta Brysseljournalister krävt kommissionen på svar, följde tillsättandet verkligen regelverket eller handplockade Juncker sin favorittjänsteman till toppjobbet, frågar sig journalistkåren.

EU-parlamentariker: EU:s trovärdighet står på spel

På måndagskvällen var det sedan EU-parlamentarikernas tur att debattera den omstridda utnämningen. Flera ledamöter riktar skarp kritik, bland dem den nederländska liberala parlamentarikern Sophie in't Veld

- Ni har gjort ett stort misstag, kommissionen måste nu välja mellan Selmayrs karriär eller EU:s trovärdighet, sade en ilsken Sophie in't Veld.

Till följd av Selmayr-affären har de EU-kritiska politikerna fått vatten på sin kvarn.

- Det är höjden av nepotism av ett otillräkneligt organ, men ni har egentligen gjort EU-medborgarna en stor tjänst. Tack och lov att Storbritannien är på väg att lämna EU, konstaterade den brittiska EU-parlamentarikern Nigel Farade under gårdagens debatt

Kommissionen: Regelverket följts till punkt och pricka

Det var Martin Selmayrs kristdemokratiske partikollega, budgetkommissionären Günther Oettinger, som inför EU-parlamentet försvarade utnämningen.

- Vi kan försäkra er om allt gick enligt reglerna hävdade den tyska kommissionären Oettiger som säger att Selmayr uppfyller alla krav.

Det är ändå inte Martin Selmayrs kompetens som ifrågasätts utan snarare bristen på öppenhet.

Selmayr: Kommissionen är ingen Montessoriskola

Är det Martin Selmayr själv som regisserat sin egen befordran, frågar sig nu många i Bryssel.

Martin Selmayr.
Bildtext Martin Selmayr har förklarat att man inte kan leda EU-kommissionen som en Montessoriskola.
Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Selmayr har beskrivits som en oerhört intelligent och hårdför tjänsteman som i rollen som kabinettschef roffade åt sig mycket makt.

Elaka tungor menar att det var han som styrde kommissionschefen Juncker, inte tvärtom.

Medan det finns de som beundrar Selmayrs arbetsmetoder så finns det också många som inte bara kan tåla honom utan också uppgett att de är rädda för honom.

I Bryssel har han fått öknamnen Darth Vader, Rasputin eller Monstret i Berlaymont, namnet på EU-kommissionens huvudbyggnad.

Själv har Martin Selmayr konstaterat att man inte kan leda kommissionen som en Montessoriskola.

EU-parlamentet ska granska utnämningen

Selmayr-affären ska nu granskas av ett av EU- parlamentets utskott, men mycket lite pekar på att Selmayr skulle vara tvungen att avgå.

Istället har han som EU:s högsta tjänsteman ett stort inflytande på det europeiska beslutsfattande även i fortsättningen. Också efter att hans bundsförvant Jean-Claude Juncker lämnar sin post i oktober nästa år.