Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg får ett eget rum för barnkultur i Fokushuset i Karis

Från 2018
Uppdaterad 14.03.2018 15:24.
Rad med handdockor som föreställer figurer ur Nalle Puh.
Bildtext Fokus på LillaLuckan ska vara på barnen.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Nu ska barnen få ett eget litet kulturcentrum i Raseborg. I slutet av mars slår Lilla Luckan upp sina dörrar i Fokushuset i Karis.

Lilla Luckan i Raseborg bygger på ett beprövat koncept som har tillämpats i Helsingfors sedan år 2014, berättar Pamela Andersson som jobbar som barnkulturkoordinator vid Luckan Raseborg.

- Lilla Luckan är ett rum dit alla barn kan komma för att skapa, uttrycka sig, lyssna på sagor och ta del av olika kulturprogram som är riktade specifikt till barnen.

På hösten är tanken att Lilla Luckan också ska erbjuda fortbildning för professionella som jobbar med barnkultur eller med barn.

Barn läser bok med klassiska sagor.
Bildtext I Lilla Luckan ska det finas en hel hylla med sagoböcker.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Varför behöver just Raseborg en egen liten lucka för barnkultur?

- Alla barn behöver få uttrycka sig och skapa. Det hör faktiskt till deras rättigheter. Kommunen och övriga föreningar erbjuder ju en massa verksamhet men vi skapar ett viktigt tillägg - på svenska men också ibland på andra språk, påpekar Andersson.

Verksamheten sker i samarbete med Karis bibliotek och andra aktörer som har med barn och barnkultur att göra.

- Vi håller på att bygga ut våra samarbetsnätverk lokalt. Vi kommer varannan vecka att försöka bjuda in en samarbetspartner.

- Vi har till exempel ett gott samarbete tillsammans med Mannerheims Barnskyddsförbunds lokalavdelning. Vi tillbringade till exempel lördagen i Fokushuset med en fantastisk litteraturfestival med massor av barnprogram.

Pamela Andersson
Bildtext Pamela Andersson är barnkulturkoordinator.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Lilla Luckan finns en trappa upp i Fokushuset på Centralgatan i Karis. Väggarna i lokalen är målade i en färg som Andersson beskriver som gammaldags vintage rosa.

I rummet finns också en hylla med böcker, pysselmaterial och en sagoberättarstol som mest liknar en kunglig tron, beskriver Andersson.

- Vi bygger upp verksamheten så att det också finns visuella element och olika sinnesstimulerande material.

Pysselklubb i Ingå.
Bildtext Pysselmaterial ska finnas till hands för barnen som besöker Lilla Luckan.
Bild: YLE/Mikaela Sonck

Varför öppnar Lilla Luckan just i Fokushuset?

- Det är en lättillgänglig lokal. Barnfamiljerna hittar redan till Fokushuset. Mycket av vår verksamhet bygger på att vi erbjuder lättillgängliga tjänster. Verksamheten är också gratis så det ska vara låg tröskel att delta.

Pamela Anderssons personliga dröm är att i framtiden kunna öppna ett stort barnkulturcentrum i gamla lokstallen i Karis.

- Vi börjar med ett lite mindre rum. Lilla Luckan är liten - det hör man redan på namnet - och små är de som kommer dit men märkvärdigt blir det ändå, understryker hon.

Hur mår barnkulturen överlag i Raseborg?

- Den mår nog bra. Luckan Raseborg håller på med en kartläggning av barnkulturaktörer i hela västra Nyland just nu. Det ska resultera i en rapport om läget i höst. Det finns nog många aktörer.

Torsdag 29.3 är det öppet hus på Lilla Luckan för alla som är nyfikna på verksamheten.

Diskussion om artikeln