Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skräckhistorien om ryska oliktänkare – förgiftade utomlands

Från 2018
Uppdaterad 15.03.2018 14:57.
På lördagen flyttade militärer i skyddsdräkt bort den ambulans som Skripal och hans dotter transporterades i.
Bildtext Soldater i skyddsdräkt flyttar bort ambulansen som Skripal och hans dotter transporterades i.
Bild: EPA-EFE/NEIL HALL EPA-EFE/NEIL HALL

Den ryska underrättelsetjänsten verkar allt oftare att ta kål på oliktänkare genom att förgifta dem.

I skrivande stund är det oklart hur det går med det senaste fallet, dubbelspionen Sergej Skripal och hans dotter Julia. De utsattes för nervgiftet Novishok i England den fjärde mars och befinner sig fortfarande i kritiskt tillstånd.

Ryssland inte enda landet

Ryssland är inte det enda landet som förgiftar sina motståndare. Nordkorea tros ligga bakom giftmordet på Kim Jong-nam i Malaysia år 2017. Han var halvbror till landets diktator. Och Israel ska ha försökt förgifta Hamasledaren Khaled Mashal år 1997.

Polis står på vakt utanför Zizzi.
Bildtext Restaurangen i Salisbury, där Sergej och Julia Skripal blev förgiftade
Bild: EPA-EFE

Ryssland har ändå en ovanligt lång historia i förgiftningsmord eller mordförsök, som har skett utanför Ryssland.

Litvinenko mest känd

Mest publicitet har mordet på Alexander Litvinenko fått. Han hade tjänstgjort både inom KGB och dess efterföljare FSB, men vände sig senare mot makthavarna i Kreml.

Han kallade FSB en banditorganisation, som gagnade sina chefers intressen framom Rysslands intressen. Han stödde öppet islamisterna under Tjetjenienkriget och konverterade själv till islam.

Lyckades fly

Litvinenko fängslades, men lyckades fly till Turkiet trots att han hade reseförbud. Därifrån tog han sig till Storbritannien, där han ansökte om politisk asyl år 2000.

Han blev brittisk medborgare kort innan han förgiftades år 2006. Han avled under svåra plågor av strålsjuka efter att ha fått i sig radioaktivt polonium 210 via en till synes oskyldig kopp te. Från sin dödsbädd anklagade han Vladimir Putin för förgiftningen.

Under den sista tiden före mordet hade Litvinenko engagerat sig i mordet på en annan regimkritiker, Anna Politkovskaja.

Giftmordförsök på Politkovskaja

Anna Politkovskaja mördades i hissen i huset som hon bodde i år 2006. Men redan ett par år tidigare ska ett förgiftningsförsök ha gjorts mot henne.

En bild på Anna Politkovskaya. I förgrunden syns blommor vid ett minnesmärke.
Bildtext Anna Politkovskajas grav
Bild: Alexander Demianchuk / All Over Press

Hon blev hastigt sjuk efter att ha druckit te innan hon gick ombord på ett flygplan till Norra Ossetien, där hon skulle förmedla i gisslandramat i Beslan. I en artikel för the Gruardian beskrev hon hur en sköterska viskade att "de har försökt förgifta dig" när hon vaknade på sjukhus.

Politkovskajas advokat också utsatt

Politkovskajas advokat Karinna Moskalenko utsattes också för ett förgiftningsförsök.

År 2008 hittade hon ett misstänkt ämne i sin bil i Strasbourg, där hon arbetade vid Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Hon blev med största sannolikhet kvicksilverförgiftad men fick inte livshotande skador.

Jusjtjenko plötsligt borta under presidentvalskampanjen

Under presidentvalskampanjen i Ukraina år 2004 insjuknade plötsligt presidentvalskandidaten Viktor Jusjtjenko i akut bukspottskörtelinflammation. Läkarna konstaterade att han hade blivit förgiftad av dioxin.

Viktor Jusjtjenko i juli 2004 och oktober 2004.
Bildtext Bilderna tagna i juli och oktober 2004
Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

En följd av förgiftningen, som Jusjtjenko överlevde, är att hans ansikte är svårt ärrat och delvis uppsvullet av blåsor.

Paraplymordet

Den bulgariske författaren och dissidenten Georgi Markov mördades på väg till sitt jobb i London år 1978 av en man, som högg honom i benet med sitt paraply. Mannen, som talade med utländsk accent, bad om ursäkt och gick vidare.

Markov fick hög feber och dog inom några dygn. Läkarna hittade senare en liten kula av platina, som antas ha innehållit giftet ricin.

Svartvit bild på Georgi Markov.
Bildtext BBC-journalisten Georgi Markov dog 11 september 1978.
Bild: AllOverPress

Bulgariens hemliga polis misstänks - med hjälp av KGB - för att ha stått bakom mordet.

Ryssland blånekar

Trots att kraftiga misstankar riktas - och under decennierna har riktasts - mot Moskva för en hel del mord och mordförsök genom förgiftning på främmande mark så medger Ryssland naturligtvis ingenting.

I det hänseendet sker knappast heller någon förändring i fallet Skripal.

Källa: Foreign Policy, The Washington Post.

Diskussion om artikeln