Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboelever välkomnar senare morgnar: "Det skulle vara skönt att få sova längre på morgonen"

Från 2018
Profilbild på åttondeklassarna Alina Lindfors och Amelia Pettersson.
Bildtext Åttondeklassarna Alina Lindfors och Amelia Pettersson.
Bild: Yle/ Nora Engström

Det skulle vara skönt att få sova längre på morgonen - men samtidigt är det trevligt att få sluta skoldagen tidigare, som nu. Det säger de elever som Yle Åboland har talat med gällande förslaget att senarelägga skoldagen för äldre elever.

Åttondeklassarna Alina Lindfors och Amelia Pettersson i S:t Olofsskolan i Åbo ser både för- och nackdelar med förslaget.

Båda har hobbyer vilket betyder att de kommer sent hem från träningarna. Då skulle det vara skönt att stiga upp lite senare nästa morgon, säger de.

St Olofsskolan i Åbo
Bildtext S:t Olofsskolan i Åbo.
Bild: Yle/Nina Bergman

- Det låter bra, speciellt då jag har sena träningar och då skulle det vara trevligt att komma senare till skolan. Men jag är också nöjd med de tider som vi har nu, säger Alina Lindfors.

Båda stiger upp mellan klockan 6 och 6.30 för att hinna med sina morgonbestyr innan skoldagen. Båda säger att de är vana vid den tidiga starten.

Enligt Amelia Pettersson kan den senare starten på skoldagen också leda till att en del elever lägger sig ännu senare än vad de gör nu. På det sättet blir nattsömnen ändå inte längre, trots att skoldagen börjar senare.

- Jag bor i Nådendal och har en lång väg till skolan, så för mig skulle det vara jättebra att få börja senare. Samtidigt skulle jag också sluta senare, så då måste också träningar och andra hobbyer flyttas, fortsätter Amelia Pettersson.

"Det skulle vara skönt att få sova längre"

Åttondeklassarna Simeon Nordling och William Donner välkomnar initiativet.

- Det låter helt bra, ungdomarna skulle få mer sömn, säger Nordling. Han får medhåll av William Donner.

profilbild på åttondeklassarna Simeon Nordling och William Donner.
Bildtext Simeon Nordling och William Donner.
Bild: Yle/ Nora Engström

- Då skulle man få sova längre. Det skulle vara skönare, säger Donner.

Båda medger att det kan vara svårt att stiga upp på morgonen.

- Jag är en kvällsmänniska, så det skulle vara skönt att få sova lite längre på morgonen, säger Nordling.

Förälder: inte i första hand skolans problem att eleverna lider av sömnbrist

Annette Palanen, ordförande för Hem och Skola i Åbo, ställer sig skeptisk till förslaget. Om skoldagen slutar senare, så påverkas också hobbyverksamheten.

- Jag förstår att ungdomarna vill ha en senare morgon. Men det innebär så mycket annat också. Då slutar skoldagen mycket senare. Jag har själv en tonåring som nu är i skolan mellan 8 och 15 och om skolan börjar klockan 9 så avslutas dagen efter klockan 16.

Annette Palanen
Bildtext Annette Palanen.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Enligt Palanen är det inte i första hand skolans problem att många tonåringar lider av sömnbrist. Föräldrarna måste ta ansvar och ta bort telefoner och annan elektronik innan läggdags, så att det finns tid för att varva ner säger hon.

- Hobbyverksamheten är också tyvärr en stor bov. Många elever kommer hem från träningarna vid niotiden och då är det självklart att man inte är i säng innan klockan 22. Om högstadieeleverna kommer hem tidigare, så kan hobbyerna också ordnas tidigare, konstaterar Palanen.

Palanen efterlyser en mer enhetlig tidtabell för skolorna, också för de yngre eleverna. Alltså så att skoldagen börjar och slutar samma tid, varje dag.

- Det skulle vara bra om det exempelvis i ettan och tvåan skulle finnas två grupper - en som kommer till klockan 8 och en som kommer till klockan 9. Då skulle föräldrarna kunna välja den grupp som passar bättre för just den familjen. Och sedan skulle det vara bra att ha jämnlånga skoldagar, också i högstadiet.

Diskussion om artikeln