Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Femkamparen Eevi Bengs gör sitt tredje försök att komma till OS: “Man måste tycka om att göra jobbet varje dag”

Från 2018
Uppdaterad 14.03.2018 09:39.
Sportmagasinet: Femkamparen Eevi Bengs och tränaren Jouko Pakarinen - tillsammans ur dalen mot nya höjder - Spela upp på Arenan

Inför OS i London 2012 kom hon närmare en OS-plats än hon hade väntat sig. På väg mot Rio 2016 var hon i sitt livs form och allt såg ljust ut – tills hälsoproblem satte hela toppidrottskarriären på spel.

Eevi Bengs, 28, har astma och har haft problem med lungorna under hela sin idrottskarriär. Det har hon lärt sig hantera. Men då hon dessutom drabbades av en infektion i lungorna blev det för mycket.

– Situationen var den att jag inte visste om jag skulle kunna idrotta på toppnivå längre, lungorna var i så dåligt skick, berättar Eevi.

Eevi Bengs tränar armstyrka under Jouko Pakarinens övervakning.
Bildtext Då Eevi var sjuk kunde hon inte genomföra några träningspass där hon blev andfådd.

En satsning med många inblandade

Då en femkampare blir sjuk, är det många som berörs. Eevi Bengs har totalt åtta tränare, men den som påverkades mest var huvudtränaren Jouko Pakarinen, som haft helhetsansvaret för hennes träning i över tio års tid.

– Visst är det tufft också för tränaren, då man ser hur allt arbete som gjorts och den nivå som uppnåtts rinner ut i sanden utan att man själv kan påverka situationen på något sätt, berättar “Jokke”, som själv har en bakgrund som femkampare på internationell nivå.

Det är i dylika situationer tränarskapet sätts på prov.

– Utan det skyddsnät som de övriga tränarna utgör, skulle jag knappast ha klarat det.

Tränarna Matti Mäki och Jouko Pakarinen diskuterar.
Bildtext Simtränaren Matti Mäki och huvudtränaren Jouko Pakarinen lägger upp de följande veckornas simprogram.

Pakarinen är med på Bengs träningspass varje dag.

– Händelserna kring Rio-OS gav en bra lektion i hurdan idrotten är. Vad som helst kan hända och man måste bara lära sig hantera det, säger han idag.

Måste njuta av det dagliga arbetet

Det tog ett tag för både idrottare och tränare att bearbeta motgångarna, men det gav också perspektiv på livet och på idrotten.

– Jag har alltid njutit av att träna, men under de senaste åren har jag fått fråga mig själv om jag faktiskt tycker om att göra det här varje dag. Man kan aldrig veta om man kommer att nå de resultat man vill nå, så man måste verkligen tycka om att göra jobbet varje dag, oberoende av resultatet.

Eevi Bengs tittar på videoupptagning av sin simteknik.
Bildtext Eevis simteknik under lupp.

Efter två jobbiga år började Eevi i höstas känna sig bättre och hon fick märka att det går att träna och tävla hårt igen.

Ett VM-guld kan ingen ta ifrån en

Då femkampssäsongen var över i oktober kom den slutliga vändpunkten då Eevi vann VM-guld i Laser Run, löpskyttet som också är den avslutande grenen i modern femkamp.

– Som idrottare är VM-guld nånting man drömmer om och jobbar mot, och då du har det där guldet kan ingen nånsin ta det ifrån dig. Du är världsmästare och det känns fint.

Tredje gången gillt i Tokyo 2020?

Efter säsongen 2017 bestämde Eevi och Jokke att tillsammans fortsätta satsningen åtminstone till Tokyo 2020. Om idrotten fortfarande är rolig och Eevi känner att hon kan utvecklas ytterligare, kanske karriären fortsätter ännu efter det.

Eevi Bengs tränar fäktning med tränaren Andras Toth.
Bildtext Inför avfärden till USA hade Eevi ett teknikpass med fäktningstränaren András Tóth.

Just nu är duon på träningsläger i Colorado Springs i USA. Därifrån åker de vidare till säsongens andra deltävling i världscupen som går i Los Angeles i slutet av månaden.

Målet i vår är att kvala till världscupsfinalen som går i Kazakstan i slutet av juni. Senare i sommar arrangeras både EM och VM.

– I femkampen är utmaningen att få alla fem grenar att lyckas, men jag skulle säga att en topp-15-placering är realistisk. Men då måste nog allt lyckas.

Femkamparen Eevi Bengs.
Bildtext Efter ett par svåra år ser Eevi Bengs med tillförsikt på framtiden.

Sportmagasinet kommer i år att träffa några idrottar-tränarpar för att höra hur deras samarbete går till. Först ut är femkamparen Eevi Bengs och hennes huvudtränare Jouko Pakarinen. Sportmagasinet onsdag 14.3 kl. 19.00 i Yle Teema & Fem och på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln