Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump sparkar Rex Tillerson - CIA:s chef Mike Pompeo blir ny utrikesminister

Från 2018
Uppdaterad 13.03.2018 16:50.
Utrikesminister Rex Tillerson kommer att ersättas av den nuvarande CIA-chefen Mike Pompeo
Bildtext Utrikesminister Rex Tillerson kommer att ersättas av den nuvarande CIA-chefen Mike Pompeo
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / OLIVIER DOULIERY / POOL

USA:s president Donald Trump har avskedat utrikesminister Rex Tillerson som ersätts av CIA-chefen Mike Pompeo.

En del amerikanska medier uppger att Tillerson överraskades då han fick höra nyheten via Twitter medan Washington Post skriver att Trump bad Tillerson att avgå i fredags, då utrikesministern ännu var på rundresa i Afrika.

Utrikesministeriets talesman säger att Tillerson inte informerades av Vita huset om att han avskedas eller varför han tvingas gå.

Mike Pompeo kommer för sin del att ersättas av CIA:s biträdande direktör Gina Haspel, en veteranspion som har arbetat för underrättelseorganisationen i 30 år.

Gina Haspel är bland annat känd för den roll som hon spelade i CIA:s hemliga tortyrprogram efter terrorattackerna den elfte september.

Trump berömde både Pompeo och Haspel på Twitter, då han bekräftade att Tillerson får gå, drygt ett år efter sitt tillträde.

- Jag är stolt över att utse CIA-chefen Mike Pompeo till vår nye utrikesminister, sade Trump i ett uttalande.

- Gina Haspel, CIA:s biträdande direktör kommer att efterträda direktör Pompeo. Hon kommer att bli CIA:s första kvinnliga chef, en historisk milstolpe. Mike och Gina har arbetat tillsammans i mer än ett år och har utvecklat en ömsesidig respekt för varandra, fortsatte Trump.

Presidenten tackade också Tillerson i sitt uttalande.

- Jag vill till slut tacka Rex Tillerson för hans tjänster Mycket har uppnåtts under de senaste fjorton månaderna.

Donald Trump svarade kort på frågor om Tillerson och Pompeo utanför Vita huset, då han var på väg till sin helikopter
Bildtext Donald Trump svarade kort på frågor om Tillerson och Pompeo utanför Vita huset, då han var på väg till sin helikopter
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Väntat ministerbyte

Tillersons avsked var ingen överraskning, för han och Trump har varit oense i många frågor, till exempel vad gäller Nordkorea.

Tillerson sade till exempel förra veckan att han inte tror på förhandlingar med Nordkorea, bara några timmar innan Trump gick med på ett toppmöte med Kim Jong-Un i slutet av maj.

Tillerson har företrätt en mer moderat linje än Trump även vad gäller klimatförändring, handelsfrågor och kärnkraftsavtalet med Iran.

Det är nu mycket mer sannolikt att Trump river upp avtalet med Iran medan han fortsätter förberedelserna för ett toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Skar ner radikalt i utrikesministeriet

I fråga om Ryssland har Trump och Tillerson i varje fall varit på samma linje, då bägge har velat undvika nya sanktioner mot Ryssland.

Tillerson ledde oljejätten Exxon Mobile i åratal innan han överraskande utsågs till utrikesminister år 2017. Han utvecklade nära relationer med ryska ledare såsom Vladimir Putin under sin tid som vd för Exxon Mobile.

Han lär ha föreslagits till posten som utrikesminister av sin vän, den förra republikanska utrikesministern Condoleeza Rice, som också är styrelsemedlem i Exxon Mobile.

Tillerson blev snabbt ytterst impopulär bland diplomaterna i utrikesministeriet, eftersom han skar ner radikalt både bland personalen och i ministeriets budget.

En lång rad erfarna toppdiplomater antingen avskedades eller avgick utan att de ersattes och moralen lär aldrig ha varit så låg i utrikesministeriet eller "Foggy bottom" som ministeriet allmänt kallas i Washington.

Mike Pompeo.
Bildtext Mike Pompeo svors in som CIA chef av vicepresident Mike Pence år 2017
Bild: RON SACHS / POOL

Pompeos utnämning var lika väntad

Det var också väntat att Pompeo skulle efterträda Tillerson.

Den konservativa CIA-chefen har ett nära och gott förhållande till Trump eftersom han så gott som varje vecka informerar presidenten om aktuella säkerhets- och utrikespolitiska frågor.

Pompeo var känd som en hökaktig politiker under sina sex år som republikansk medlem av representanthuset.

- Jag är djupt tacksam för att president Trump tillät mig att tjänstgöra som CIA-chef och för möjligheten att få tjänstgöra som utrikesminister, säger Pompeo i ett uttalande.

-Presidentens ledarskap har gjort USA tryggare och jag ser fram emot att få representera honom och det amerikanska folket inför omvärlden.

Det faktum att Pompeo har betydligt mer erfarenhet av politik än Tillerson är antagligen ett stort plus i kommande förhör i senaten som beslutar om han skall godkännas.

Källor: Washington Post, AP

Diskussion om artikeln