Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sorkar och hästar dödar fler än huggormar - men statistik biter inte på fobier

Från 2018
Uppdaterad 21.03.2018 15:50.
Hästar och hund hos Sofia Kuula.
Bildtext Hästar och hundar, men inga ormar. I den här texten kommer du inte att få se några ormbilder. Både intervjuobjekt och artikelskribent har ormfobi.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Orm och björn har dödat lika många människor som sjukdomar och parasiter spridda av får och hare i Finland, under åren 1998 - 2016. Var och en av djurarterna har orsakat en persons död. Men enbart siffror och statistik botar inte en fobi.

– När jag var liten råkade jag stiga på en orm. Jag blev inte biten, men den väste till och for iväg. Efter det har jag varit jätterädd för ormar. Jag kan inte ens se på tecknade ormar.

Ormrädslan påverkar vardagen

Sofia Kuula driver ett stall och även om de aldrig haft ormar i hästhagarna eller på ängarna så påverkar ormfobin hennes vardag.

– Om jag håller på och vattnar hästarna kan jag få obehag av den mönstrade och slingrande vattenslangen och måste slänga iväg den. Jag kan inte ta i den igen. Samma känsla ger till exempel gammaldags mönstrade dammsugarslangar.

Om jag håller på och vattnar hästarna kan jag få obehag av den mönstrade och slingrande vattenslangen och måste slänga iväg den

Sofia Kuula har svårt att definiera vad det riktigt är som hon är rädd för. Speciellt under det senaste året har hon försökt bearbeta sin rädsla eftersom det begränsar hennes vardag.

Sofia Kuula är djurvän men lider samtidigt av ormfobi.
Bildtext Sofia Kuula och blandrashunden Ricky, en "hittehund" från hundgården i Vasa.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

– Jag tycker om att titta på dokumentärer och naturprogram, men jag sitter hela tiden beredd på att stänga av eller gå bort om det dyker upp ormar i programmet. Jag har till och med kastat iväg min bärbara dator när det dök upp en orm på skärmen.

Andra kan skoja om rädslan

Det är inte ofta som Sofia Kuula råkat på ormar i naturen, men i somras fick hon närkontakt.

– Jag klättrade upp på några stenar och råkade sätta handen precis bredvid en stor huggorm. Efter det försökte jag få min bror att bära mig hela vägen från skogen.

Andra brukar skratta och skoja om hennes ormrädsla. Någon gång har hon fått länkar via Facebook till bilder på ormgropar med hundratals ormar.

Några av hästarna hos Sofia Kuula.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Efter att sådana bilder dykt upp kan hon inte gå in på Facebook under flera veckor av rädsla för att bilden ska dyka upp igen.

Samtidigt som Sofia Kuula är rädd för ormar, så tycker hon själv att det är löjligt. Hon har ju aldrig blivit skadad av någon orm.

Inte ens det faktum att endast en människa dött av ormbett under åren 1998-2016 biter på ormfobin.

– Jag är inte rädd för att en orm ska döda mig. Jag har funderat mycket på vad det egentligen är som gör mig rädd. Jag har inte kommit fram till något svar. Det är bara frågan om ett väldigt stort obehag för ormar.

Ormar dödat en person – gnagare och sorkfeber 31 personer

När man bekantar sig med vilka djur som dödat flest människor i Finland under 1998-2016, ser man att gnagare och sorkfeber toppar statistiken med trettioett dödsfall.

Fästingar å sin sida (TBE och borrelia) dödade tretton personer.

Också hästar, som utgör Sofia Kuula vardag, har under den här perioden varit inblandade i olika typer av olyckor som lett till att 44 människor mist livet. Men den här informationen påverkar inte Sofia Kuula negativt.

Sofia Kuula tillsammans med en av stallets hästar.
Bildtext Sofia Kuula tillsammans med en av stallets hästar.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

– Om en människa blir dödad av en häst så tror jag tror att hästen i de flesta fall blivit skrämd. Det är människan som ska ha kontrollen där.

Som barn kastades Sofia Kuula av en häst och bröt benet. Efter olyckan har hon blivit operarad över trettio gånger och hon kan inte längre rida. Men någon hästrädsla ledde olyckan inte till.

Försöker bearbeta ormfobin

Sofia Kuula var inte rädd för ormar före hon steg på den där ormen i barndomen. Hon brukade istället bråka med sin syster och lägga plastormar i hennes klädskåp.

– Jag tror att jag intalade mig själv att bli rädd för ormar efter den där händelsen. På grund av det så tror jag tror att jag också ska kunna intala mig att inte längre vara rädd.

Hur gör då Sofia Kuula när hon försöker bearbeta sin ormfobi?

– Jag har föreslagit för min pojkvän att han kunde printa ut bilder på ormar och placera ut i varje rum här hemma. Så får jag väl skrika då.

Sofia Kuula har inte funderat på att söka hjälp för sin fobi, utan vill försöka klara av det på egen hand.

Statistiken i artikeln bygger på en kartläggning över dödsfall orsakade av djur, samt dödsfall orsakade av sjukdomar och parasiter som sprids av djur. Kartläggningen är baserad på siffror från statistikcentralen och är sammanställd av Svenska Yle.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln