Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gymnasiesugna flyktingpojkar bor kvar i Nickby - skolvägen kan bli krånglig

Från 2018
17-åringarna Ezzat Najafi och Masaud Alizada sitter på en soffa i deras boende, i bakgrunden korridor, krukväxter och matbord.
Bildtext Ezzat Najafi,16, och Masaud Alizada, 17, trivs på gruppboendet för minderåriga asylsökande.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

För en dryg vecka sedan firade tolv minderåriga asylsökande att de får bo kvar i Nickby. Nu blir frågan hur vägen till gymnasieutbildningen ser ut.

Masaud Alizada, 17, Ezzat Najafi, 16, och Hashem Mohammadi, 16, är en trio med studiemotivation. De vill till gymnasiet.

- Där kan man lära sig finska ännu bättre och fundera på vilket yrke eller vilka vidare studier som skulle passa bäst för en själv, säger Alizada.

Som minderåriga har killarna fått tidsbestämda uppehållstillstånd. Men framtiden är oviss efter att de fyller 18.

Integrationen kan inte fungera ordentligt om man hela tiden flyttar på de här barnen

Alizads fadder Birgitta Ehrstén blir dyster i tonen då frågan om den ovissa framtiden ställs. Som fadder träffar hon regelbundet Massaud och ibland även hans kompisar. Hon är imponerad av deras studiemotivation.

- De här killarna är ambitiösa och de förstår varför det lönar sig att studera. Andra ungdomar skulle kunna ta modell av dem.

Ehrstén säger att det är viktigt att integrera pojkarna.

- Nyss firade vi att höstens rumba var över. Det handlade om att få pojkarna att stanna i Sibbo.

Tre par färggranna fotbollsskor på rad på en hatthylla.
Bildtext Det första man ser i Masauds rum är sportskorna - futsal och gym hör till hobbyerna.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

NTM-centralen strävar efter att fylla platserna på boenden i huvudstadsregionen och ville därför flytta de tolv pojkarna från Sibbo.

- Vi faddrar reagerade först. Det handlade om pengar, inte integration. Integrationen kan inte fungera ordentligt om man hela tiden flyttar på de här barnen. De har upplevt mycket och det är inte bra för dem att ansiktena runt dem hela tiden byts, säger Ehrstén.

Gymnasiet i sikte men kanske via ett förberedande år

Pojkarna går nu i nian i Sipoonjoen koulu. Efter att de går ut grundskolan kan de gå ett gymnasieförberedande år. Där kan man också avlägga gymnasiekurser.

En sådan utbildning finns i Nordsjö i Helsingfors och i Korso i Vanda, men inte i Sibbo.

På frågan vad drömjobbet är svarar alla tre att de vill ha mera tid att fundera och känna efter vad de vill satsa på.

Det är därför de väljer gymnasiet, även om många försökt få dem att intressera sig för en yrkesutbildning.

- De här tre killarna är något av ett undantag. Det kommer kommentarer från flera håll om att invandrare behövs ute i arbetslivet så fort som möjligt, och att de borde välja yrkesskola. De måste stå på sig då de vill till gymnasiet, säger Birgitta Ehrstén.

Pojkarna nickar. De menar att det är det bästa stället att lära sig ordentlig finska på.

Intervjun går på finska och två av tre pratar flytande med långa fraser och ett brett ordförråd. Bakom språkkunskaperna ligger ihärdigt pluggande.

En ung man läser läxor vid ett skrivbord.
Bildtext Att studera och lära sig finska är prioritet nummer ett i Masaud Alizads liv.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

- De flesta killar har en hygglig finska, men gymnasiestudier är språkligt krävande. Därför kan ett förberedande år vara på sin plats, säger Ehrstén.

- Jag har sökt till gymnasier i Sibbo, Borgå och andra ställen. Jag hoppas att jag kommer in direkt, men vi får se, säger Najafi.

Ehrstén berömmer pojkarnas motivation.

- De är så kloka och ambitiösa. De förstår hur viktigt det är att studera. Oberoende av hur det går så kommer de att ha nytta av varje kurs de går.

Pensionärsbastu och makaronilåda

På andra våningen i ett av de nybyggda höghuset i Nickby centrum bor tolv afghanska pojkar i åldern 15-17. De har ett vardagsrum med en stor teveskärm.

Längs två korridorer finns egna rum för alla pojkar och en av dörrarna leder till en bastu. Med ett litet skratt visar pojkarna bastun; den är designad för äldre, så laven är långt nere.

- Man får ibland stå för att det ska bli tillräckligt varmt, säger Mohammadi.

Bastun är populär efter gym- och futsalträningar. Förklaringen till det äldreanpassade byggandet är att bostaden var planerad åt äldre.

Ezzat Najafi och Masaud Alizada i korridor intill en vit dörr som det står Bastu på.
Bildtext I korridorens finns bland annat en bastu, som har blivit populär efter sportträningarna.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

- Äldreboende blev yngreboende. Kommunen har jobbat aktivt för att pojkarna ska ha det bra i Nickby, säger Birgitta Ehrstén.

Både Ehrstén och pojkarna berömmer handledarna, som dagligen hjälper med vardagssysslor på boendet.

- Man kan prata om saker med dem och de hjälper alltid, säger Alizad.

Från köket sprider sig doften av makaronilåda. Reaktionen går att läsa i Najafis ansikte, men han vänder och vrider på sitt svar på om han gillar maträtten.

- Det är nog helt ok ...

Mohammadi har svaret.

- Hellre hönskebab. Ibland lagar vi också afghansk mat här.

Nybyggt höghus, vinter.
Bildtext Äldreboende blev yngreboende. Gruppboendet i Nickby finns i ett nybyggt höghus.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Söndagsturer med finska fadderfamiljer

Röda Korset i Sibbo ordnar fadderverksamhet för de ensamkommande minderåriga. Inom fadderverksamheten träffas faddern och barnet för att laga mat tillsammans, gå på bio eller bara umgås.

- De här pojkarna har en ytlig bild av hur det finska samhället fungerar, till exempel hur en familjs inkomst räcker till. Det bästa sättet att få en inblick i det är att få följa med en helt vanlig finsk familj, säger Birgitta Ehrstén.

Hobbyer tillsammans med infödda Sibbobor är det däremot brist på. Pojkarna gymmar och spelar futsal, men att delta i ett lag tillsammans med finska spelare kan fort bli dyrt.

Pojkarna får några hundra euro understöd för hobbyer men det är inte tillräckligt.

Najafi har ändå sommarprogrammet klart för sig.

- Jag ska plugga finska.

Östnyland på 20 minuter: 14.3.2018: Lång skolväg för asylsökande Sibbopojkar och Mirella Pendolin-Katz om rollen som Lovis

Programmet är inte längre tillgängligt