Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Taxibolagen satsar på sitt brand - snart finns det många alternativ att välja mellan

Från 2018
Taxibilar i Helsingfors har allt oftare tejpat bolagets kontaktuppgifter på bilarna.
Bildtext Taxibilar vid taxistationen i Munkshöjden.
Bild: Yle/Victoria Wirén

Med några månader kvar tills det blir fri konkurrens i den hårt reglerade taxibranschen har taxiföretagen börjat satsa på att profilera sig.

Allt fler taxibilar har både bolagets namn och nummer tejpat på bilen.

- De större taxibolagen som satsar på trygghet och förnuftiga priser har börjat marknadsföra sitt varumärke. De har bestämt vilken färg bilarna ska ha och de har olika markeringar på sidorna, säger Kai Andersson som är ordförande för Finlands taxiförbund och kör taxi i Esbo.

Tidigare har kunden inte behövt bry sig om vilket bolag taxiföraren kör för eftersom taxorna har varit reglerade, men efter början av juli avregleras taxibranschen och det blir fri konkurrens.

Taxibolagen som nu sköter taxitrafiken på sina egna områden vill att kunderna ska fortsätta att anlita samma bolag också när det kommer flera alternativ att välja mellan.

- De vill att folk ska känna igen bilar som man har goda erfarenheter av så att de beställer taxi därifrån, säger Andersson.

"Ansvaret flyttar till kunden"

Andersson säger att erfarenheter från andra länder har visat att det i början kan komma en del företagare som kanske inte stannar länge i branschen.

- Ansvaret flyttar till kunden. Men största delen av taxibolagen kommer att vara seriösa, säger Andersson.

Kai Andersson kör taxi.
Bildtext Kai Andersson kör taxi i Esbo.
Bild: Yle/Victoria Wirén

När konkurrensen blir fri betyder det att det är fritt fram att köra taxi. För kunden lönar det sig att på förhand ta reda på vad en taxiresa kostar, eftersom priset kan variera mycket mellan olika bolag.

Andersson säger att kunderna nog lär sig vilka bolag det lönar sig att använda. Till exempel i Sverige är det vanligt att kunderna väljer bort bolag som de inte känner till eller har dåliga erfarenheter av.

Andersson besökte nyligen Stockholm och vid en livlig taxistation iakttog han då hur kunderna valde taxibolag.

- De två första bilarna stod ganska länge vid taxistationen, trots att de försökte locka kunder. Kunderna valde ändå andra bolag vars bilar stod längre bak i kön, säger Andersson.

Ingen garanti för att man får taxi

Den fria konkurrensen betyder att alla som vill får köra taxi. Det betyder också att taxibolagen inte mera har ansvar för att se till att det finns taxiservice dygnet runt.

I Helsingfors har det funnits ett system med en minimibemanning enligt en jourlista. Det här har garanterat att det alltid finns tillräckligt med taxibilar i trafik.

Från och med början av mars har Helsingfors taxibilister på prov slopat jourlistan för att se hur det går med utbud och efterfrågan.

Meningen är taxiförarna ska ha möjlighet att anpassa sig till den nya friheten i god tid innan andra taxibolag kommer in på den lukrativa Helsingforsmarknaden.

Kaj Rönnholm.
Bildtext Kaj Rönnberg tror att antalet taxibilar i Helsingfors ökar kraftigt när konkurrensen blir fri.
Bild: Yle/Victoria Wirén

Någon risk för att det skulle finnas för få taxibilar i trafik i Helsingfors finns inte. Där det finns kunder finns det också service, menar Kaj Rönnholm som är viceordförande för Helsingfors taxibilister.

- I Helsingfors får man nog taxi, men lite utanför Ring III kan det vara svårare, säger Rönnholm.

Många frågor kvarstår kring avregleringen

Han menar att det i dagens läge finns för många taxibilar i Helsingfors, och anatalet väntas öka i och med avregleringen.

- Jag tror att det blir tre till fem års kaos och sedan kommer marknaden att stabiliseras, säger Rönnholm.

Han berättar att han har börjat köra mera taxi på natten, eftersom det är svårt att hitta förare. Avregleringen hjälper inte upp situationen, tvärtom.

- Det här är provisionsbaserat jobb och om det kommer mycket flera taxibilar kommer inkomsterna säkert att sjunka. Vi måste fundera på lönen på ett nytt sätt, det kanske blir timlön eller något annat, säger Rönnholm.

Det finns också många andra frågetecken kring avregleringen som ska ske i sommar.

- Vi skulle vilja ha svar på många frågor. Behövs det taxameter i fortsättningen? Behövs det taxiskylt?

Diskussion om artikeln