Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA-korrespondent Bengt Östling: Inte oväntat att Trump sparkade Tillerson

Från 2018
Rex Tillerson och Donald Trump.
Bildtext Tillerson och Trump har haft meningsskiljaktigheter i flera frågor.
Bild: EPA-EFE/Andrew Harrer / POOL

Det var inte oväntat att USA:s utrikesminister Rex Tillerson sparkades, förklarar Svenska Yles USA-korrespondent Bengt Östling.

Däremot var det lite mer oväntat att det skedde just nu då känsliga diskussioner med såväl Nordkorea som Iran står vid dörren.

Det var aldrig frågan om ifall det skulle ske, utan mera om när det skulle ske.

Var det oväntat att Tillerson fick sparken?

Tillerson och president Trump var oense i många frågor. De hade tydligen också dålig personkemi. Sparken sägs ha kommit som en överraskning för Tillerson.

Trump själv nämnde Iran-avtalet som en orsak till oenighet.

Tillerson hade också kallat Trump för en idiot under ett möte, vilket han inte har dementerat.

– Rex Tillerson och Donald Trump var oense i många frågor. Tillerson profilerade sig i Vita huset som en slags förnuftets röst i och med att han förespråkade diplomati och förhandlingar, medan Trump ångade på om eld och ilska mot till exempel Nordkorea.
Somliga såg också Tillerson som en av de få som höll Vita huset och presidenten under kontroll. Det gillade knappast presidenten.

Ett annat område där Trump och Tillerson har meningsskiljaktigheter är handelstullar, eftersom Tillerson som tidigare businessman hela tiden har motsatt sig handelstullarna.

– Det var aldrig frågan om ifall Tillerson skulle sluta, utan mera om när det skulle ske, förtydligar Östling. Det kunde också ha gått tvärtom. Tillerson har antytt sin önskan att avgå flera gånger, men av sina vänner övertalats att stanna.

Bengt Östling på La Guardia-flygfältet i New York
Bildtext Svenska Yles USA-korrespondent Bengt Östling.
Bild: Bengt Östling/Yle

Varför får han sparken just nu?

– Presidenten gillar tydligen överraskningar, kaos och att skaka om. Det finns många utmaningar i utrikespolitiken i och med handelshindren, situationen med Nordkorea och också Ryssland och Iran. Man kunde tycka att det är fel tid att sparka Tillerson, men tydligen tycker Trump att det är rätt tid.

Ett annan poäng som Östling lyfter fram är att det är val på kommande i höst i USA. Att sparka Tillerson kan ändra det som pressen skriver om dagligen i USA. Trump har utsatts för kritiska skriverier i pressen i USA på sistone.

Vad vet vi om Mike Pompeo som ersätter Tillerson som utrikesminister?

Pompeo är till bakgrunden jurist och politiker med bakgrund i Republikanska partiets högerfalang Tea Party. Han invaldes till Representanthuset år 2011.

Han blev utnämnd till CIA-chef av Trump för ett år sedan, och efter det har deras relation utvecklats.

– Han leder dagligen de säkerhetspolitiska genomgångarna med presidenten. Presidenten har tydligen börjat fråga om allting, också inrikespolitik, vilket har gett stor makt åt Pompeo, förklarar Östling.

Utnämningarna träder i kraft först efter att kongressen har hållit intervjuer med Pompeo och hans påtänkta efterträdare Gina Haskel. Hon har jobbat i CIA över 30 år och föreslås nu bli högsta chef efter Pompeo.

Östling analyserade läget i USA i Aktuellt 17.

Aktuellt 17

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln