Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk före detta tjänsteman i exil hittad död i London – inga kopplingar till Salisbury, säger polisen

Från 2018
Neil Basu, biträdande polischef på antiterroravdelningen på Metropolitan Police i London, UK.
Bildtext Neil Basu, biträdande polischef på antiterroravdelningen på Metropolitan Police i London, informerade på tisdagen pressen om utvecklingen i fallet Sergej Skripal. Attacken på Skripal har enligt polisen inget med Nikolaj Glusjkovs död att göra.
Bild: EPA

Nikolaj Glusjkov hittades död i sitt hem på måndagen. Glusjkov var nära vän med den 2013 avlidne affärsmannen Boris Berezovskij, vars självmord spekulerats vara ett mord, och via honom med den poloniummördade Alexander Litvinenko.

Det finns enligt brittisk polis inget som tyder på att 68-åriga Glusjkovs död är kopplat till nervgiftsattacken på en före detta rysk dubbelagent, Sergej Skripal, och hans dotter.

Enligt uppgifter har ändå brittisk antiterrorpolis kopplats in på fallet, som en försiktighetsåtgärd på grund av de kopplingar Glusjkov hade.

Polisen har heller inte bekräftat att det är Nikolaj Glusjkovs död de undersöker, eller att det undersöks som mord. Rubriceringen för tillfället är oförklarligt dödsfall.

Dömd till åtta års fängelse i Ryssland

Nikolaj Glusjkov arbetade på 90-talet för ryska flygbolaget Aeroflot och senare på Boris Berezovskijs bilföretag.

Efter att Vladimir Putin tappade förtroendet för Berezovskij och affärsmannen flydde till Storbritannien 1999, anklagades Glusjkov enligt The Guardian för pengatvätt och bedrägeri.

Han satt fem år i fängelse innan han släpptes fri. Glusjkov flyttade senare till London, där han intresserade sig för mordet på Alexander Litvinenko.

Han deltog också i ett rättsfall mellan vännen Berezovskij och oligarken Roman Abramovitj, där han vittnade till vännens fördel i rätten.

Boris Berezovskij
Bildtext Boris Berezovskij dog 2013, i vad som antas vara självmord. Det trodde Nikolaj Glusjkov aldrig på.
Bild: EPA / KAREL PRINSLOO

Efter Berezovskijs död kritiserade Glusjkov öppet bedömningen att han hade dött för egen hand, och noterade i en Guardianintervju att många ryssar i exil har dött utomlands, och speciellt i Storbritannien.

Glusjkov har två vuxna barn, Natasja och Dima, och en exfru som bor i Moskva. Dottern tros bo i Storbritannien. Till Ryssland kunde han inte återvända utan vidare.

2017 dömdes Glusjkov i sin frånvaro till åtta år i fängelse för att ha stulit 123 miljoner dollar från Aeroflot.

Diskussion om artikeln