Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hunden Iines blev attackerad av en annan hund och dog på operationsbordet

Från 2018
Jasmine Inkinen med sin pomerian Pimu.
Bildtext Jasmine Inkinen med hunden Pimu i famnen. Hon berättar att tomrummet efter lilla Iines är stort.
Bild: Riikka Porttila/Yle

Det är väldigt sällan som hundslagsmål slutar i dödsfall. Men Vandabon Jasmine Inkinen vill ändå påminna hundägare om att det kan hända.

Allt var helt som vanligt i östra Vanda en tisdagskväll i mars då Jasmine Inkinen var ute och rastade sina två pomeranianhundar Iines och Pimu. De gick som vanligt till hundparken i Råby i Vanda.

– Väl framme märkte jag att det fanns en för mig okänd rottweiler i parken. Jag frågade ägaren om jag och mina två små hundar vågar komma in och ägaren svarade jakande, berättar Inkinen.

Det fanns också bekanta hundar i parken och Inkinen släppte Pimu, den äldre av de två hundarna, lös för att hälsa på sina kompisar.

Samtidigt lade hon märke till rottweilerns kroppsspråk. Den verkade reserverad.

– Iines, den mindre av mina hundar, vågade inte bekanta sig med den större rottweilern och jag bad ägaren att hålla avstånd och att vi håller våra hundar kopplade.

"Den attackerade på bråkdelen av en sekund"

Rottweilern och dess ägare var redan på väg bort från parken då hunden slet sig loss.

– På bråkdelen av en sekund attackerade den Iines som var kopplad utanför hundgården. Samtidigt kom människor från hundgården till undsättning, berättar hon.

– Vi gjorde allt vi kunde för att få loss Iines från rottweilerns mun och för att inte den större hunden skulle komma åt att skaka om henne. Det tog nästan en minut för oss att få loss henne.

Djurskötare med schäfer.
Bildtext Vid allvarliga fall är ofta storleksskillnaden stor.
Bild: Yle/Kati Enkvist

En förbipasserande kvinna hjälpte Inkinen att skaffa hjälp och den kvidande och skrikande hunden fördes till djursjukhuset i Rosendal i Vanda. Räddningsoperationen pågick i flera timmar.

– Återupplivningsförsöket och operationen tog väl tre till fem timmar. Till slut dog Iines där på operationsbordet, säger Inkinen sorgset.

Djursjukhuset tar emot tre till fem bitna djur i veckan

Timo Hänninen, som skolar hundar vid Helsingforsregionens kenneldistrikt, minns bara ett liknande fall från sin 10-åriga karriär.

– Sådana här hundslagsmål är ganska ovanliga och rapporteras dessutom hemskt sällan, till skillnad från incidenter som ägt rum på shower och andra officiella evenemang, säger han.

Djursjukhuset i Rosendal tar emot ungefär tre till fem liknande fall per vecka. Det kan röra sig om slagsmål inom både den egna hundfamiljen och främmande hundar som möts för första gången.

– Ganska ofta stöter vi på situationer där en ny valp har kommit till en familj och en äldre hund biter valpen under de första dagarna eller veckorna, säger specialläkaren Anne Kemppainen, som leder Evidensia-kliniken.

– De mest typiska skadorna uppstår då tanden punkterar skinnet på den andra hunden. Då har ägaren troligtvis lyckats separera slagskämparna i ett tidigt skede, men sådana sår kan vara svåra att upptäcka bland all päls och lämnas därför ofta oputsade, säger Kemppainen.

rottweiler får bettskena
Bildtext Hunden som bet Iines var en rottweiler, men Timo Hänninen säger att aggressivt beteende inte kan kopplas ihop med en enskild ras.
Bild: EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE

Om hunden som biter kommer åt att skaka om den andra hunden kan skadorna vara betydligt värre, tillägger hon. Då kan följderna vara lungkollaps eller krosskador.

Lilla Iines hade många inre skador då hon togs in. Personalen försökte återuppliva henne en lång stund, men till slut stannade hennes hjärta.

Är vissa hundraser mera utsatta än andra?

– Det går nog inte att säga att någon ras oftare skulle bli biten än andra. Men i allvarligare fall är storleksskillnaden ofta betydande, säger Kemppainen.

Hänninen från kenneldistriktet håller med Kemppainen. Enligt honom kan inte aggressivt beteende kopplas samman med någon enskild ras.

– Vi brukar säga att vi skolar inte bara hundar, utan också hundägare, säger han.

Hänninen säger att hundägare som vill besöka hundgårdar med sina hundar gott kunde plugga in reglerna för hur man beter sig i en hundgård.

En hunds nos
Bildtext Lär känna din hunds kroppspråk, tycker Jasmine Inkinen.
Bild: Stina Sirén/Yle

Lär känna din hund

Jasmine Inkinen vill påminna alla hundägare att noggrant studera sin hund och dess kroppsspråk och vid behov också koppla fast hunden.

Hon vill ändå tacka rottweilerns ägare för ett sakligt bemötande och god samarbetsvilja.

– Det är ju ingen lätt situation för någon av oss, men det är ganska klart på vems ansvar det här är och det är lätt att samarbeta kring bland annat försäkringsfrågor.

Och för Jasmine Inkinens del går livet nu vidare med bara en hund, Pimu.

Artikeln baserar sig på Iines-koira joutui vieraan koiran hampaisiin koirapuiston ulkopuolella ja kuoli leikkauspöydälle skriven av Riikka Porttila.

På andra språk

Diskussion om artikeln