Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nästan bortglömda hockeylöftet fann spelglädjen i Sverige – gör sin bästa säsong i ishockeyligan

Från 2018
Uppdaterad 15.03.2018 09:55.
Alexander Ruuttu.
Bildtext Alexander Ruuttu gör sitt livs säsong i KalPa.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Från Jokerit via Kiekko-Vantaa, Ilves, Leki, TPS och Tingsryds AIF. Efter de framgångsika junioråren har Alexander Ruuttu fått kämpa för att ta plats i ligan, men nu är han där och gör sitt livs säsong i KalPa.

Det är en påtagligt glad och avspänd Alexander Ruuttu som Sportmagasinet träffar i den nygamla hemstaden Kuopio. Det blir med en gång fullständigt klart hur bra han trivs i laget, med tränarna och med lagkompisarna.

– Man litar på mig här. Jag har fått ta ansvar, spela boxplay och powerplay, säger 25-åringen som en förklaring på varför spelet löper så bra just nu.

Ruuttu var KalPa:s bästa målskytt i grundserien med 17 baljor, varav elva i powerplay.

Alexander Ruuttu med pucken.
Bildtext Ruuttu gjorde 17 mål i grundserien.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Från A-juniorerna till Ligan och så till Mestis

Men alltid har det inte varit så. När Ruuttu 2011 försökte ta sig från Jokerits A-juniorer till ligalaget gick det inte alls vägen. Det blev många långa minuter på bänken och en hel del matcher i Mestislaget Kiekko-Vantaa. Efter ett par säsonger i totalt limbo, gick flyttlasset till Tammerfors och Ilves.

– Första säsongen i Ilves gick det bra och jag trivdes. Men sedan blev jag skadad och fick inte längre chansen på samma sätt som tidigare. Det var tufft, säger Ruuttu.

Egentligen vill han inte alls tala om den andra säsongen i Ilves, men klart är att familjen spelade en viktig roll för att han överhuvudtaget orkade kämpa vidare.

– Visst har de hjälpt mig mycket, speciellt när det var svårt. Ishockeyn är viktig i familjen och det är den för mig också. Därför valde vi att kriga vidare, säger Ruuttu bestämt.

Ilves och Ruuttu bröt kontraktet i januari 2015, resten av säsongen tillbringade han i TPS, som hade en av lagets kämpigaste säsonger.

När Ruuttu skrev på för det allsvenska laget Tingsryds AIF var det många som höjde på ögonbrynen. Från ligan till näst högsta serien i Sverige, vad ska det vara bra för?

Alexander Ruuttu i KalPas omklädningsrum
Bildtext Alexander Ruuttu är en av KalPas viktigaste spelare.

Fann spelglädjen i Sverige

Men för Ruuttu var året i Sverige precis vad han behövde. Han fick ansvar och speltid och klubben och publiken gillade hans aggressiva spelstil.

Och den svenska mentaliteten där man fokuserar på det positiva gav hans självförtroende en knuff. Och så gillade han den svenska spelstilen där man går rakt på mål.

– I Finland betonar man väldigt mycket det taktiska, ”Meidän peli” som det kallas. Men som spelare är roligare att gå rakt på mål än ta burskydd, säger Ruuttu.

Alexander Ruuttu på isen
Bildtext Alexander Ruuttu har kontrakt med KalPa ännu nästa säsong.

”Visst har jag drömmar och mål”

Sommaren 2011 draftades Alexander Ruuttu av Phoenix Coyotes i den andra rundan och många såg redan framför sig hur han skulle gå i sin pappas fotspår.

– Alla ishockeyspelare drömmer om att spela i NHL och visst gör jag det också, säger Ruuttu som annars är rätt så förtegen om sina framtidsplaner.

I höstas skrev han på för ytterligare en säsong för KalPa, men i kontraktet finns en klausul som ger honom möjligheten att anta ett erbjudande från en klubb utomlands. Ja och så vill han bli finländsk mästare också förstås.

– Speciellt när det gick som det gick i fjol att vi förlorade finalserien och jag blev skadad, säger Ruuttu. Det är något jag vill ändra på i år.

Möt Alexander Ruuttu i Sportmagasinet 14.3 klockan 19.00 i Yle Fem och på Arenan.

Sportmagasinet: Alexander Ruuttu har kämpat sig tillbaka till toppen - Spela upp på Arenan