Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidsfristen kom och gick - Ryssland svarar inte på brittiskt ultimatum

Från 2018
Uppdaterad 14.03.2018 06:52.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kommenterade Londons ultimatum då han mötte Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong i Moskva på tisdagen.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kommenterade Londons ultimatum då han mötte Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong i Moskva på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryssland har inte svarat på Storbritanniens krav om en förklaring kring nervgiftet som användes i mordförsöket mot en tidigare rysk dubbelagent i England. Tidsfristen gick ut vid midnatt. Ryssland vill ha ett prov på giftet.

- Ryssland kommer inte att svara på Londons ultimatum förrän vi får prover på den kemiska substansen, sade en talesman för den ryska ambassaden till nyhetsbyrån Reuters.

Storbritanniens premiärminister Theresa May sade på måndagen att det "högst sannolikt" var Ryssland som låg bakom mordförsöket mot den före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury förra veckans söndag.

May krävde en förklaring av Ryssland före midnatt på tisdagen.

Den bänk där Sergej och Julia Skripal hittades förra veckans söndag stod fortfarande tältbeklädd, avspärrad och bevakad på tisdagen.
Bildtext Den bänk där Sergej och Julia Skripal hittades förra veckans söndag stod fortfarande tältbeklädd, avspärrad och bevakad på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och en lång rad ryska diplomater förnekade i går att Ryssland skulle vara inblandat i mordförsöket på den före detta ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury förra veckans söndag.

Rysslands Londonambassadör, EU-ambassadör och Lavrov sade att Ryssland är berett att samarbeta med Storbritannien i nervgiftsutredningen, förutsatt att Storbritannien förser Moskva med prov på nervgiftet.

De ryska diplomaterna hänvisade till konventionen om förbud mot kemiska vapen och ansåg också att Ryssland borde få mera tid för att svara på anklagelserna.

Samtidigt beskrev de anklagelserna som löjliga.

May har hotat med "omfattande åtgärder" redan idag

Premiärminister Theresa May ska mötas med det nationella säkerhetsrådet i dag för att diskutera Rysslands uteblivna svar och motåtgärder mot Ryssland.

Både May och utrikesminister Boris Johnson har sagt att "omfattande åtgärder" mot Ryssland är att vänta redan i dag om det ryska svaret uteblir.

Åtgärder som är att vänta i första hand är utvisning av ryska diplomater.

Storbritannien kan också gå åt rika ryssar i Storbritannien som har kopplingar till Kreml. Brittiska parlamentariker har krävt att deras tillgångar ska frysas.

Man kan också komma att förbjuda det ryska regimvänliga mediebolaget Russia Todays (RT) verksamhet i Storbritannien.

Moskva har redan hotat med att i så fall kasta ut brittiska mediebolag ur Ryssland.

Källor: Reuters, AFP, Tass, BBC

Diskussion om artikeln