Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vargen debatterades i Vasa – "Svårt att tänka klart då det är så mycket känslor inblandade"

Från 2018
Uppdaterad 14.03.2018 15:15.
Paneldiskussion i Vasa om vargen.
Bild: YLE/Markus Bergfors

På grund av den ibland hätska debatten om vargen i Österbotten ordnades en paneldiskussion för att de olika sidorna skulle få mötas. Tuula Närvä som är arrangör hoppas på en mer faktabaserad diskussion.

De senaste månaderna har det debatterats flitigt om vargen efter att det gjorts allt fler vargobservationer i Österbotten.

På grund av detta ordnade Vasanejdens gröna en paneldiskussion om vargen på tisdagen. Kring 40 personer samlades och diskussionen gick het från start.

Ordförande Tuula Närvä berättar att de ville ordna kvällen för att människor med olika åsikter om vargen skulle få träffas och kanske komma närmare varandra.

- Jag tror vi behöver kunskap och komma tillsammans för att diskutera det här, säger Närvä.

I panelen fanns förutom representanter från Naturresursinstitutet och Viltcentralen även jägaren Mikael Luoma och Annica Lind, landsbygdschef vid Kustösterbottens samkommun, K5.

Till Linds jobb hör bland annat att bevilja statlig ersättning till de lantbrukare vars djur har blivit utsatta för rovdjur.

- Vi möter de människor vars djur har blivit utsatta. De blir väldigt skärrade. Och ersättningen är alltför låg och dessutom tar det länge innan den kommer. Ansöker de nu kommer ersättningen först hösten 2019.

Hon berättar att hon bort ganska långt ute i skogen och att hon haft vargar runt knutarna. Eftersom hon själv har djur och hennes grannar har barn, säger hon att man blir orolig.

- Man blir ju rädd och börjar titta sig runt mera när man är ute och går.

Hon vill inte se att vargen utrotas, men tycker att man skulle decimera antalet vargar.

Ingen lätt fråga

Närvä säger att det är en komplicerad fråga.

- Jag förstår mycket väl den där rädslan som många känner och jag förstår också när det gäller utrotningshotade djur att man vill skydda dem. Men någonstans där emellan måste det finnas utrymme för en gemensam lösning, säger Närvä.

Både Närvä och Lind tycker att det är bra att man träffas och diskuterar frågan. Lind säger att det kan bli onödigt starka åsikter på nätet.

- Det är mycket på nätet det diskuteras och där är det så lätt att skriva väldigt starkt. Sällan hör man att någon pratar så starkt mot varandra på riktigt, men på nätet går det lite till överdrift för båda hållen.

Några enkla lösningar tror varken Närvä eller Lind på.

- Det finns inga lätta svar. Eftersom det är så många känslor inblandade kan det vara svårt att tänka klart. Men jag säger inte att känslorna är fel, man ska alltid lyssna på människors känslor, den sociala hållbarheten är viktig, säger Närvä.

- Någon enkel lösning finns inte, men vi måste börja på med att hitta på lösningarna nu. Vi kan inte samexistera med vargarna som det är nu. Vi måste få jaga dem som kommer nära bebyggelse. De ska finnas, men inte på våra gårdar och hos våra djur, tycker Lind.

Diskussion om artikeln