Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump studerade murmöjligheter mot Mexiko: "Här ska ingen kunna klättra över"

Från 2018
Uppdaterad 14.03.2018 08:26.
Donald Trump vid en av de prototyper till gränsmurar som monterats upp nära San Diego, gränsstaden i sydligaste Kalifornien. Bilden tagen tisdagen 13.3.
Bildtext Donald Trump vid en av de prototyper till gränsmurar som monterats upp nära San Diego, gränsstaden i sydligaste Kalifornien. Bilden tagen tisdagen 13.3.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utan mur inget land. Det är president Trumps fasta övertygelse som han uttryckte under sitt besök i Kalifornien på tisdag.

President Donald Trump är fortfarande fullt övertygad om behovet av en mur mot Mexiko. I San Diego finns ett antal prototyper för muren i full storlek.

Det var dem presidenten beundrade. Tre, fyra favoriter lär finnas, rapporterar medierna på plats.

"Tillräckligt hög för att stoppa bergsbestigare"

Muren ska helst vara sådan att man ser igenom den. Och den ska vara hög. Prototyperna är gjorda i olika material, med olika teknik. De är alla höga, över nio meter.

- För det är professionella bergsbestigare som försöker komma över, hävdade presidenten.

Det nuvarande stängslet är också effektivt, och stoppar 90% av den olagliga trafiken, medgav presidenten. Men det är inte tillräckligt. Den nya muren ska stoppa ännu mer, 99% av trafiken.

- Läget på 90-talet var riktigt illa, det var ett öppet sår, kommenterade presidenten läget tidigare. Då var trafiken helt öppen, man såg knappt att det gick en gräns i området.

”Muren lönar sig”

Presidenten har redan en tid krävt en mur för 18 miljarder dollar i budgeten. De närvarande journalisterna rapporterar inte om det var tal om vem som ska betala.

I första hand är det en amerikansk budgetfråga, trots presidentens tidigare krav på att Mexiko ska betala.

Muren lönar sig, säger presidenten. Den sparar mänskoliv och minskar kriminaliteten. Och man slipper utgifter för pengar som nu går till polisväsendet, skola, hälsovård och socialvård för invandrare och så vidare.

Ökad säkerhet på båda sidor

En mur skulle öka säkerheten, enligt presidenten.

Det nuvarande stängslet, där det finns, har haft positiva effekter. Både i San Diego och i Tijuana har livet blivit säkrare. Folk flyttar tillbaka på båda sidor, rapporterade guiden under presidentens tur.

Protester för och emot

Under presidentens besök rapporterades om protester både för och emot muren och Trump. Demonstranterna släpptes inte nära presidenten med följe.

Borgmästaren i San Diego hoppades att presidenten skulle låta sig inspireras av Kaliforniens fungerande relation med Mexiko. Den fria handeln är öppen och gränsen modern.

Också den romersk-katolska biskopen i regionen hade en hälsning till presidenten.

- Det är en tragisk dag för vårt land när den majestätiska hoppingivande symbolismen i Frihetsgudinnan byts ut mot en ineffektiv och grotesk mur som ökar motsättningarna.

"Höga skatter skrämmer bort"

Presidenten passade på att klaga på de höga skatterna i Kalifornien. Delstaterna har egen beskattningsrätt, som tillämpas olika i landets olika delar.

Delstatsförvaltningen har gjort ett dåligt jobb och misslyckats grovt, sa presidenten. De har ingen koll, men nog landets högsta skatter.

Trump har själv stora egendomar i Kalifornien, bland annat en vinodling.

- Jag tänker inte så mycket på mina egendomar, men skatterna är alldeles för höga. Folk flyttar bort när skatterna är dubbelt och tredubbelt högre än de borde vara.

I synnerhet om man inte har den säkerhet som muren skulle ge, sa presidenten.

"Försvaret viktigt - också i rymden"

Presidenten fortsatte sin resa till en marinbas i närheten. Där utlovade han bättre löner och mer utrustning för militären.

Han var också inne på behovet av ett rymdförsvar och utlovade amerikanskt ledarskap i rymden. Han trodde också på en snar rymdresa till Mars.

- Det skulle inte ha blivit någon Mars-resa om min konkurrent Hillary hade vunnit presidentvalet. Det hade inte ens kommit på tal, sa presidenten stolt.

Källor: CNN, Foxnews, San Diego Union Tribune.

Diskussion om artikeln