Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny medalj i Paralympics – Tuomisto delade bronset

Från 2018
Uppdaterad 14.03.2018 08:54.
Programmet är inte längre tillgängligt

Längdskidåkaren Ilkka Tuomisto har tagit Finlands andra medalj i Paralympics i Pyeongchang. Tuomisto delade bronset med kanadensaren Mark Arendz i sprinten.

För tredje gången i karriären har Ilkka Tuomisto tagit medalj i Paralympics. Efter sprintbronset 2010 och silvret på 20 kilometer 2014 får han nu lägga ytterligare en medalj till sin samling. 34-åringen knep ett brons i den klassiska sprinten i Pyeongchang.

Tuomisto låg i täten då åkarna kom in på målrakan men passerades av Alexandr Kolyadin och Yoshihiro Nitta. Finländaren gick en stenhård kamp om bronset med Mark Arendz och då åkarna korsade mållinjen var det omöjligt att säga vem som var först.

"Medalj är alltid bra"

Målfotot granskades länge och till slut kom beskedet att Tuomisto och Arendz delar på bronset.

– Det var en bra dag. Jag lyckades spara på krafterna i kvalet och semifinalen. Jag var först in på målrakan men det blev ett delat brons. Medalj är alltid bra och det var det jag kom hit för att ta, säger Tuomisto till Yle efter finalen.

Tuomisto har en tävling kvar i Pyeongchang. På lördag tävlar han på 10 kilometer klassiskt.

– Jag saknar fortfarande ett guld så det går jag för, säger han.

I damernas sprint i sit-ski blev Sini Pyy första åkare att missa semifinal. Pyy slutade på trettonde plats i kvalet och skulle ha behövt åka drygt en och en halv sekund snabbare för att gå vidare.

Inkki Inola slogs ut i semifinalerna i sprinten för synskadade.

Tidigare i veckan tog Matti Suur-Hamari Finlands första medalj då han knep guldet i snowboardcross.

Diskussion om artikeln