Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Direkt: Vilket är Storbritanniens nästa drag efter spionförgiftningen i Salisbury? Theresa May väljer mellan pest och kolera

Från 2018
Uppdaterad 14.03.2018 14:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
Britannian pääministeri May tiedottaa venäläisvakoojan myrkytystapauksen tutkinnasta - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Premiärminister Theresa May väntas på onsdagen berätta vilka åtgärder Storbritannien vidtar mot Ryssland efter den uppmärksammade spionförgiftningen i Salisbury.

Den förra ryska spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades i Salisbury förra veckans söndag.

Enligt de brittiska myndigheterna användes ett nervgift som utvecklades i Sovjetunionen.

Storbritannien misstänker att giftet antingen fortfarande produceras i hemlighet i Ryssland eller att det kommit på villovägar.

Britterna krävde att Moskva ger en förklaring till att giftet använts till ett angrepp på brittisk mark.

Ryssland gav dock ingen förklaring innan tidsfristen löpte ut vid midnatt och nu väntas premiärminister May meddela om sanktioner mot Ryssland.

Bara dåliga alternativ

Theresa Mays position är relativt skakig på grund av brexitförhandlingarna som inte ser ut att framskrida och hon har ett behov av att visa att hon kan slå näven i bordet.

Många britter anser att den brittiska regeringen tidigare varit alltför vek i liknande situationer.

Då den tidigare ryska spionen Alexander Litvinenko giftmördades i London 2006 nöjde sig regeringen med att utvisa några ryska diplomater. Värre åtgärder än så blev det inte.

Nu står May inför valet att antingen göra något som verkligen känns i Ryssland och samtidigt skadar Storbritannien i förlängningen, eller göra något halvhjärtat som kan få London att framstå som en hund som skäller men inte bits.

Kännbara åtgärder skulle vara direkta brittiska sanktioner, men det finns stora ryska intressen i brittisk ekonomi och britterna kanske inte vill äventyra dem just då landet står i beråd att lämna EU och den gemensamma marknaden.

Premiärminister Theresa May då hon lämnade 10 Downing Street i förmiddags, 17.1.2017.
Bildtext Theresa May.
Bild: EPA-EFE/FACUNDO

Det finns intressen också andra vägen. Det brittiska oljebolaget BP äger en femtedel av det statskontrollerade ryska oljebolaget Rosneft.

Alternativen för May är bara dåliga, med andra ord.

Samtidigt bör britterna beakta det faktum att det inte finns något direkt konkret bevis på ryssarnas delaktighet.

Så länge sådant inte finns kan Moskva fortsätta att hävda sin oskuld och skylla alla brittiska anklagelser på russofobi.

Diskussion om artikeln