Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Otto slår knopar, Clas spelar gubbrock och Marita dansar - viktigt att hålla igång minnet och kroppen när man blir äldre

Från 2018
Uppdaterad 20.03.2018 15:30.
Otto Sjödahl håller ett miniayrfisknät i handen, bakom sig har han båtminiatyrer
Bildtext Otto Sjödahl tillverkar miniatyrnät.
Bild: Maud Stolpe/Yle

På serviceboendet Hemmet i Åbo har man tagit fasta på vikten av ett aktivt liv. Här uppmuntrar man invånarna till både grupp- och personliga aktiviteter så mycket som möjligt.

Otto Sjödahl har kommit på knep att hålla huvud och händer igång. Tidigare byggde han också miniatyrbåtar. Det var minnena från barndomstiden i Pensar som utlöste Ottos hobby.

- Vi rodde alltid till skolan och på äldre dagar började jag bygga en modell av båten, berättar han. Jag ville visa mina barn hur jag gick i skola.

Under åren har det blivit många båtar både av samma och annan modell. Allt som allt har Otto byggt omkring 200 båtar. De flesta har han sålt.

Vi rodde alltid till skolan och på äldre dagar började jag bygga en modell av båten. Jag ville visa mina barn hur jag gick i skola.

Otto Sjödahl

Numera kan Otto inte bygga båtar längre eftersom det kräver utrymme och Hemmet, där han numera bor, inte har något hobbyrum. I stället slår han knopar. Det kräver också minne och flinka fingrar.

Rock 'n roll håller gubbarna igång

Alla kan inte bygga eller knåpa med händerna som Otto.

Gubbrockarna i Vasa har kommit på ett helt annat sätt att hålla sig igång.

Det hela började som en kurs vid arbetarinstitutet i Vasa för 20 år sedan. Institutet ville ha mera män med i kursverksamheten och startade en kurs för män som ville spela rock ’n roll.

Bo-Leo Hortans nappade på från början.

- Det passade väldigt bra för mig, barnen hade börjat flytta bort och jag fick mera fritid, säger han. Musiken var bekant. Vi hade spelat sådan musik när vi unga.

Fem mogna män sjunger och spelar gitarr
Bildtext Stommen i gubbrockarna utgörs av bland andra fr. v. Clas Lindgård, Bo-Leo Hortans, Roffe Sahlström, Peter Björkas och Carl-Gustav Wigren.
Bild: Yle/Roy Fogde

20 år med gubbrockarna har resulterat i bland annat gemenskap, en turné till Liverpool och många konserter och spelningar.

I april står 20-års jubiléet för dörren. Bo-Leo är övertygad om att musicerandet håller hjärnan igång.

- Vi måste memorera väldigt många låtar. I en sådan här show måste vi kunna mellan 20 och 30 låtar utantill. Det stimulerar hjärnan.

Repeterandet inför jubileet kräver mycket tid. Gubbrockarna träffas upp till tre gånger per vecka och övar omkring tio timmar i veckan.

Det som man övar på 27 gånger tar upp till 67 gånger att lära sig

Clas Lindgård

Clas Klacken Lindgård har märkt att det tar längre tid att lära sig nu än när han var yngre.

- Det som man övar på 27 gånger tar upp till 67 gånger att lära sig. Det är ganska jobbigt då man måste spela samma bit hundra gånger.

många glada människor
Bildtext Gubbrockarna har föryngrats på senare år.

Under senare år har Gubbrockarna fått med yngre krafter. Sångaren Roffe Sahlström säger att också det är viktigt för att hålla inspirationen vid liv.

- Man märker att gubbarna blir pigga av att ha lite yngre krafter med. Det kanske stimulerar hjärnan på något sätt det också.

Journalistik och minneslistor håller igång minnet

Kim Wahlroos var chefredaktör för tidningen Östra Nyland under 22 år. När han pensionerades drog han sig tillbaka till Sarvsalö och började med bland annat med biodling.

Pensionärstillvaron blev ändå inte lång. Efter bara åtta år som var han tillbaka i tidningsvärlden. Den här gången som chefredaktör för tidningen Nya Östis i Lovisanejden. Den grundade han när tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland fusionerades.

Kim Wahlroos håller upp ett TESTEXEMPLAR!!! av tidningen Nya Östis, den 14.4.2015.
Bildtext Kim Wahlroos gör ultralokal journalistik och stortrivs med det.
Bild: Yle/Outi Pukkila

I dag tre år senare lever tidningen fortfarande och Kim Wahlroos har fullt upp.

- Jag utgår från att det är roligt och motiverande, säger han. Det här är något jag absolut vill göra. Stegen ska vara lätta. Om de blir för korta eller tunga ska man sluta.

Arbetet innefattar redaktionsmöte varje torsdag där uppgifterna fördelas, att skriva artiklar och att svara i telefonen.

Jag har börjat memorera olika saker. Bland annat gör jag upp minneslistor i mitt sinne på bekanta som avlidit under de fem senaste åren

Kim Wahlroos

Fysiskt håller Kim sig i skick genom att då och då trampa på trampopeden i arbetsrummet. Mental träning får han genom att skriva artiklar och göra minneslekar.

- Jag har börjat memorera olika saker; bland annat gör jag upp minneslistor i mitt sinne på bekanta som avlidit under de fem senaste åren, säger han. Listan blir ganska lång men det är ett sätt att ha den här så kallade hjärngympan.

Nyfikenheten håller sinnet alert

Vanlig nyfikenhet kan också göras till en hobby som håller minnet igång.

När man är nyfiken så vet man alltid mer än de andra

Sven-Erik Relanti

När Sven-Erik Relanti flyttade till Hemmet i Åbo för tre år sedan hade han mycket energi kvar och ville utnyttja den till något nyttigt för serviceboendet.

- När man är nyfiken så vet man alltid mer än de andra och när man frågar får man alltid svar på något i alla fall, säger han.

Sven-Erik Relanti intervjuar en anställd på Hemmet i Åbo
Bildtext Sven-Erik Relanti intervjuar vårdaren Victoria Brandt.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Nyligen avlade Sven-Erik en utredningsrapport till ledningen om Hemmet som arbetsplats.

- Hemmet uppskattas väldigt högt, men att det finns några små önskemål som jag har satt ner till pappers, säger han. I stort sett är Hemmet välskött och utan vidare det bästa seniorhus som existerar i Åbo.

Nya hobbyer sätter fart på tillvaron

Det är kulturkoordinatorn Johanna Slotte som ser till att det finns program och hobbyer för alla som vill. Hon uppmuntrar också invånarna att pröva på något nytt. Livet är inte slut bara för att man flyttar till ett serviceboende. Tvärtom kan det vara starten på ett nytt liv.

- Ganska många har en tanke om vad de själva tycker om men sen hittar de en ny hobby när de har vågat pröva på, säger hon.

Linedans är ett sådant exempel.

Marita Andersson och Terttu Pettersson med linedansare på Hemmet i Åbo
Bildtext Marita Andersson (sittande tv.) och Terttu Pettersson (sittande th.) hoppas linedansen fortsätter på Hemmet.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Marita Andersson började med den efter att ha lockats med av andra invånare. Trots att det är tungt för andningen ibland uppskattar hon sin nya hobby.

- Jag tror nog att jag fortsätter om den bara ordnas här och jag orkar.

Se hela programmet här:

Programmet är inte längre tillgängligt

Programmet sänds också i Yle Fem måndag 19.3.2018 kl 20.00 samt på tisdag 20.3.2018 kl 11.00.

19.3.2018. Artikeln har rättats: Clas Lindgård är det rätta namnet på en av medlemmarna i Gubbrockarna.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln